browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kalmthout (Hut 8) 12 juni

Posted by on 12 juni 2018

Het is alweer een kleine 2 maanden geleden dat ik naar België ben getogen om foto’s vanuit een hut te maken. De laatste keer was niet zo’n succes, het aantal vogels viel wat tegen en de sensor van mijn toestel had net van tevoren bedacht een nieuwe Swiffer te moeten zijn…, dus ik hoopte dat het nu wat beter zou gaan. Ik had een dag in Hut 8 gereserveerd in de hoop nu toch eens een Havik of Zwarte Specht te treffen. De weersomstandigheden waren wel gunstig geweest, het was een aantal dagen droog gebleven, dus vol goede moed vertrok ik om iets over 5 in de ochtend naar het Zuiden.

Hut 8 in het Kalmthoutse Woud

We hadden om 7 uur afgesproken op een t-splitsing midden tussen de weiden en bossen (zie mijn vorige verblijf) en ik was daar een klein half uur te vroeg. Dat werd dus even wachten, maar dat bleek zo om te zijn. Toen ik er even stond verschenen er Meeuwen in de weide tegenover mij en toen ik deze eens wat beter bekeek, bleken dat Zwartkopmeeuwen te zijn! Ik had deze leuke soort 1 keer eerder gezien in de Groene Jonker, maar nog nooit zo goed als nu! Snel heb ik mijn spullen gepakt en heb een paar leuke foto’s kunnen maken voordat de Meeuwen verdwenen en Glenn verscheen. Dit was een erg leuk begin, dat smaakte naar meer!
Met Glenn ben ik vervolgens naar de hut gereden. Eerst moest ik een stukje achter hem aanrijden tot een plek waar de auto kon staan en het laatste stuk (wat je na afloop moet lopen) reed ik mee met Glenn. Dat was een gezellig korte rit en we waren vlot bij de hut. Glenn zorgde ervoor dat de setting op orde kwam en plaatste onder andere het aas voor Havik of Buizerd. We namen afscheid en het fotograferen kon beginnen.

De andere beestjes…

Het begon rustig. Ik begon met een Winterkoninkje en een Grote Bonte Specht en kon hiermee kijken of alles goed werkte en er geen vuil op de sensor te zien was. Het zag er allemaal prima uit, dus de Havik kon komen… Maar hij kwam niet. Wel verscheen vrij snel de Buizerd kort ten tonele. Ik kon een portretje maken en hij kon wat hapjes nemen voor hij weer vertrok. Na zijn vertrek verschenen er vrij snel weer wat kleinere vogeltjes om te baden en voer te zoeken. Een Zwartkop at gewoon tijdens zijn bad. Na 2 uur kwam de Buizerd weer onder groot protest van enkele Gaaien. Elke keer als de Buizerd in de buurt kwam (zo’n 4 keer over de gehele dag) lieten de Gaaien enorm van zich horen. Aan het gedrag van de Buizerd te zien, was hij hier niet al te gelukkig mee…


Buizerd aan de lunch

Iedere keer wanneer de Buizerd vertrok, kwamen er al snel zangertjes baden en foerageren rond de waterbak en soms ook gewoon tijdens het bezoek van de Buizerd wanneer deze druk was de Duif te ontleden. Maar het bleef behoorlijk rustig de hele dag. Natuurlijk kreeg ik weer heel leuke soorten voor de lens als Appelvink, Kuifmees, Roodborst en Zwarte Mees, maar de droomsoorten hebben het deze dag weer laten afweten. Wel heb ik volgens mij een Havik gehoord, maar tja: da’s niet gezien… Toen het leek dat het zo’n beetje gestopt was met de vogels, ben ik na een kleine 12 uur weer uit de hut gekropen. Het is dan wel lekker om nog een stukje naar de auto te moeten lopen om de stijfheid kwijt te raken en weer een beetje frisse lucht in te kunnen ademen (de hut is natuurlijk niet helemaal afgesloten, maar je zit toch binnen).
Gelukkig waren er deze keer geen files en was ik nog redelijk op tijd thuis.

Focus Maarten , focus!

Natuurlijk heb ik weer genoten van een dag fotograferen, maar ik kan het niet laten met bepaalde verwachtingen te gaan en wanneer deze dan niet uitkomen is dat toch een teleurstelling. Ik blijf het gewoon proberen en maar hopen dat het een volgende keer raak is met mijn wenssoorten…
 
ps: Klein voorbeeld hoe nauw het komt om de focus op het goede punt (bijvoorbeeld het oog) te leggen…