browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wageningse Nevengeul 13 juni

Posted by on 13 juni 2017

Wat is het voorjaar zonder één keertje de zang van de Bosrietzanger gehoord te hebben? Voor mij in ieder geval niet compleet. Het liep al in juni en dan begin ik toch wel een beetje nerveus te worden als ik niet heel eventjes naar de Nevengeul heb kunnen gaan, om daar naar deze heerlijke vogeltjes te kunnen luisteren. Gelukkig kreeg ik een ochtend wel de gelegenheid en heb deze kans met beide handen aangegrepen.
En zo stapte ik om 9 uur het weggetje “Aan de Rijn” op en klonken de eerste klanken van de Bosrietzangers al! Deze soort komt laat terug van hun overwinteringsgebieden en zijn daarom wat later in het voorjaar nog volop actief.
Natuurlijk heb ik de kans direct gepakt en ben foto’s van een heel actieve Zanger aan maken. Ik kreeg hem er fraai op en dus bedacht ik ook maar een filmpje te maken. Ook nu werkte het Zangertje fantastisch mee, maar mijn apparatuur niet…: de batterij van de microfoon was leeg en heb ik dus alleen beeld van een Bosrietzanger die vol overgave aan het zingen is… Wat overigens wel mooi te zien is in het filmpje, is hoe de zon/het licht invloed heeft op een opname.


De, heel stille, Bosrietzanger!

Ik ben weer verder gelopen en kwam, natuurlijk, mijn moeilijke soort, de Grasmus, weer tegen. Toch wist ik een paar plaatjes te maken, maar toen werd ik afgeleid door, wat ik altijd “mijn vogeltjes” noem, Gierzwaluw en Visdiefjes. De Gierzwaluwen vlogen met een onzekere regelmaat regelmatig in de buurt. De Visdiefjes vlogen mét regelmaat regelmatig voorbij. Ik heb me geprobeerd een beetje strategisch op te stellen om beide soorten in beeld te kunnen krijgen en ben aan het werk gegaan. Het Lukte me van de Gierzwaluw een aardig vliegbeeld te maken en ook van de Visdiefjes, maar doordat ik de belichting continue moest aanpassen omdat de Gierzwaluwen tegen een lichte achtergrond vlogen en de Visdiefjes tegen een donkere, waren de resultaten niet allemaal 100%. Toch was ik niet ontevreden en ben ik maar weer verder gegaan.
Toen ik bij het bruggetje stond om aanvliegende Visdiefjes proberen vast te leggen, hoorde ik rechts van me (aan de overkant dus) een zo langzamerhand bekend geluid. Er zat een Cetti’s Zanger volop te zingen, aan de andere kant van het water als waar ik hem vorig jaar gehoord had. Hij leek in de buurt te zitten en ik kon het dan ook niet laten te proberen hem te zien. Regelmatig hoorde ik hem, maar natuurlijk kreeg ik hem niet in beeld, tot… Hij zich heel even liet gaan en achter een soortgenoot (vrouwtje?) aanging en heel kort landde in een “open” stukje en zijn zangstrofe liet horen. Ik had mijn camera net zo’n beetje op dat punt gericht en kon ik deze explosieve zanger nog tijdens zijn zang en even daarna vrij fotograferen! Mijn missie was helemaal geslaagd!

De Kleine Vos

Ik ben verder richting de Rijn gelopen en in het dichte struikgewas hoorde ik nog van alles, maar zag heel weinig. Een Braamsluiper leek dichtbij te zitten maar bleef onzichtbaar. 2 Bosrietzangertjes bleven in de begroeiing en, natuurlijk, de Grasmus kreeg ik niet in beeld. Alleen een Heggenmusje zat open en bloot te zingen met zwaar tegenlicht, maar hij zat daar zó mooi dat ik deze kans niet kon laten lopen.
Uiteindelijk kwam ik weer bij de Nevengeul uit waar ik het water gescand heb op Bosruiters of ander leuks, maar vond “alleen” Grutto’s, Scholeksters en Tureluurs. Mijn wandeling kon ik afsluiten met een Grasmus in enorm kikkerperspectief, maar wel volop aan de zang, en ik ben weer in de auto gestapt om naar huis te gaan.
En toen ik zo’n 100 meter gereden had, kon ik het niet laten even te stoppen voor een Ooievaar die al foeragerend door een weiland liep. Ik heb deze soort nog niet heel vaak vastgelegd en hij verdiende het daarom om even voor te stoppen.
Daarmee was het klaar en ben ik weer naar huis gereden. Het was een fantastische ochtend met ontzettend leuke soorten en een volstrekt onverwachte ontmoeting met de Cetti’s Zanger. Wat wil een mens nog meer!?