browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Plantage Willem III & Blauwe Kamer 11 en 21 maart

Posted by on 11 maart 2017

Verschillende keren in verschillende seizoenen had ik wageningen.waarneming.nl Plantage Willen III voorbij zien komen. Het leek een heel leuk gebied, voornamelijk heide en bossen, en op waarneming was te zien dat er heel leuke soorten gezien werden. Het ligt op de zuidflank van de Utrechtse Heuvelrug en is gevormd in de laatste ijstijd.
Omdat ik mijn fotografiespullen weer eens goed wilde testen, besloot ik er maar eens heen te gaan en te zien wat het gebied allemaal te bieden heeft. Vanaf de parkeerplaats loopt er een gemarkeerde wandeling door het gebied en ik dacht deze maar eens een stuk te volgen. Eerst liep het pad tussen wat struiken, daarna kwam er een soort weide. Dit was een vrij smalle strook en deze grensde aan een smal bos met hoge loofbomen. Na dit bos kwam ik op de hei. Een mooi, open gebied en het eerste dat ik hoorde was de Boomleeuwerik! Ik had deze al een hele tijd niet gehoord en heb een hele tijd staan luisteren. Fotograferen leek niet mogelijk, aangezien de zanger zijn lied vanuit de lucht lied horen en hij daarbij behoorlijk hoog klom. Na een tijdje toch wat (matige) foto’s gemaakt en daarna ben ik verder het gebied ingelopen.

De andere beestjes…

Er liepen Galloways en Konikpaarden en in de verte vond ik een groep Damherten. Aan vogels was er niet zo veel te vinden, een Roodborsttapuit wijfje in de verte en een Buizerd heel hoog, dus ben ik de heide afgelopen en een stukje het bos ingegaan. Hier hoorde ik van alles, maar met name Putters. Het leken er wel honderden, maar ik kreeg ze nooit in beeld. Wel een fraaie Boomklever, waarna ik maar teruggelopen ben om te proberen of de Boomleeuwerik dichterbij wilde komen. Dit gebeurde helaas niet, al leek hij regelmatig in de buurt te landen maar vond ik hem daarna nooit terug.
Ik wist niet helemaal goed wat ik van het gebied moest denken: natuurlijk waren de Boomleeuweriken prachtig, maar heel veel meer was het niet.
Ik moest nog maar eens gaan…
Dus ben ik 10 dagen later nog een keer gegaan. Ook nu liet de Boomleeuwerik zich goed horen, maar groot verschil met de eerste keer: nu landde hij wel een keer zichtbaar en kreeg ik hem zo in beeld waarop ik gehoopt had. De missie was al meteen geslaagd! Omdat het aan andere soorten nu ook weer rustig bleef, wel weer een Roodborsttapuit: altijd mooi, ben ik naar de Blauwe Kamer gereden om te zien hoe het bij de Aalscholvers was.
En het was daar goed. De Aalscholvers hadden volop de Lente in hun kop en droegen hun mooiste pak. Het was even leuk wat opnamen van ze te maken en van drukdoende Lepelaars die hun nesten aan het bouwen waren. Ook Blauwe Reigers waren op hun mooist en druk en na het fotograferen van verschillende Eenden, ben ik weer richting huis gegaan.
Ook nu was ik toch wel weer in twijfel over de Plantage, al was de Boomleeuwerik wel heel fraai, en weet ik niet of ik er snel weer heen zal gaan. De Blauwe Kamer heeft altijd wel iets te bieden, dus deze blijft vast op m’n lijstje. Ik zal toch wageningen.waarneming.nl in de gaten blijven houden om te zien of ik iets gemist heb…
 

De vogels van 11 maart