browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Oostvaardersplassen 13 oktober

Posted by on 13 oktober 2015

13 oktober

Een half jaar geleden ben ik voor het laatst naar de Oostvaardersplassen geweest. Ik had écht het gevoel weer eens te moeten gaan. Deze tijd van het jaar is best interessant omdat je een mix krijgt van broedvogels met overwinteraars. Het idee om weer eens een dag buiten te zijn, was zowiezo een goed vooruitzicht!
Rond half 9 kwam ik aan bij het Oostvaardersveld waar de situatie volledig veranderd was! Grote delen van het veld links stonden onder water en er was een nieuwe kijkhut neergezet. Rechts was er een hoop van de begroeiing weggehaald en kon je bijvoorbeeld de Poelruiter vanaf de weg zien liggen. Het pad er naartoe lag ook helemaal open, alleen het laatste stukje leek nog als voorheen. Het pad naar de Krakeend was helemaal weg en daar liep de plas door tot, ik denk, “De Lage Vaart”. Rechts zaten voornamelijk Grauwe Ganzen en enkele Eenden. Links was er niets op of om het water te zien. Ik ben toen ook maar doorgereden naar het bezoekerscentrum.
Tot mijn verbazing bleek dat er ook hier hard gewerkt werd. De Knardijk was afgesloten en men was er bezig met groot materieel de dijk te asfalteren. Gelukkig kon ik toch nog een stukje richting het bezoekerscentrum rijden en hoefde ik dus niet vanaf de Praamweg te lopen…
Vanaf het, nieuwe, bezoekerscentrum was het weer een beetje als vanouds. De paden waren wel vernieuwd/verhard, wat het avontuurlijke aspect wel wat wegnam, maar verder was het normaal.
Als eerste weer naar de Kluut, waar helaas vandaan niets te zien was. Dus door naar de Keersluisplas. Net voor de afslag naar de hut hoorde ik enkele Matkopjes en voor het eerst is het me gelukt daar echt mooie plaatjes van te maken! Eigenlijk was het nu al geslaagd. Bij de hut bleek dat het Riet weer niet gemaaid was, dus er was totaal geen uitzicht. Ook was het hier behoorlijk rustig, dus ik ben verder gelopen. Voor het eerst dit jaar kon ik nu weer het grote rondje lopen en dat heb ik dus ook gedaan. Ook hier waren de paden “verbetond” en ging het lopen dus makkelijk. Het Wilgenbos zag er nog vervallener uit dan ik mij herinnerde. Er leek geen boom meer overeind te staan. Op weg naar Wigbels Eiland hoorde ik af en toe wel iets, maar ik kreeg niets in beeld. Bij Wigbels Eiland moest ik even slikken… De hut was gesloopt! Wel leek men bezig er een betere hut te gaan plaatsen gezien de stapel hout en de betonnen vloer die er al lagen. Ik heb daar geluncht, foto’s van landende Grauwe Ganzen gemaakt en ben daarna naar de Grauwe Gans gelopen. Ook van hieruit was niet veel te zien, of op heel grote afstand en ik ben weer teruggelopen en heb het pad vervolgd richting de Zeearend. Vanuit de Zeearend heb ik een Slechtvalk gezien, maar helaas niet vast kunnen leggen. Weer verder gelopen, dus…
Langs de vaart was het ook rustig. Tot ik ineens enkele vogels bij een plasje en wat omgevallen bomen zag. Het leken me Piepers, maar dan wordt het dus lastig… Ik kon enkele foto’s maken en ook iets dichterbij komen (al waren ze behoorlijk vliegerig), maar determineren was heel lastig. Na een tijdje thuis de foto’s goed bekeken te hebben en vergeleken met verschillende afbeeldingen in boeken, denk ik te kunnen zeggen dat het Waterpiepers zijn. Toen zij over de vaart verdwenen waren, ben ik doorgegaan met het idee een beetje optijd naar huis te gaan. In de verte hoorde ik echter een Raaf “zingen” en ik moest even stoppen om te kijken en te luisteren. Prachtige geluiden maakt deze, terechte, zangvogel.
Hierna ben ik naar de auto gelopen en richting huis gegaan. Bij het Oostvaardersveld was het nog steeds rustig, al vloog er nu wel steeds een Buizerd dichter naar me toe. Ik heb een tijdje gedacht dat het een Ruigpoot was, maar ook nu weer hebben de plaatjes in de boeken en mijn eerdere foto’s laten zien dat het om een Buizerd ging.
Uiteindelijk was ik weer op tijd thuis. Ik heb dagen gehad dat ik meer heb gezien en kunnen vastleggen, maar het buiten zijn was weer heerlijk. Én: ik heb mooie plaatjes van de Matkop!

ps: Ik heb verschillende sfeerplaatjes van de verschillende, veranderde plekken gemaakt, maar helaas is het kaartje gecrashed. Ik heb geen foto’s kunnen terughalen, dus ik zal een keer terug moeten om wat nieuwe foto’s te maken…
 

De vogels van 13 oktober