browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Frankrijk, Sussat 2 t/m 14 september

Posted by on 14 september 2015

september 2015

Soms zit het mee…
Omdat de vakanties in Frankrijk op de “Camping à La Farme: La Chassagne” ons zeer goed bevallen waren, hebben we besloten in september van dit jaar opnieuw te gaan. Vorig jaar bleek het in deze tijd zeer de moeite waard te zijn hier te zijn: voor de rust, maar zeker ook voor de natuur. Ondanks de rit van 10 uur verheugden we ons dan ook weer om te gaan.

Omdat hij zo mooi is…

De eerste dagen hadden we prachtig weer en ben ik er verschillende keren op uit geweest. De eerste dag ben ik overdag op en om de camping gebleven. Al snel kwam ik 1 van mijn favoriete soorten tegen. Bij een klein stalletje met daarnaast een haag en enkele fruitbomen, zat een Gekraagde Roodstaart. Het was een eerste jaars mannetje: mooi in de veren, maar nog niet optimaal in de kleuren. Het was heel leuk toen bleek dat ik hem vrij goed kon benaderen en hij mij na verloop van tijd zelf benaderde! Hij kwam in één van de bomen naaste me te zitten en ik kreeg hem prachtig in beeld! Helaas bleef het na dit mooie begin erbij. Ik kreeg niks meer in beeld en heb de spullen weer opgeborgen. ’s Avonds ben ik vol goede moed de rondjes van eerder dit jaar weer gaan rijden. Direct op het pad waar ik aan het einde van vorige vakantie de Cirlgors had gezien, zag ik ze nu ook weer! Weer een sterk begin, kon niet mooier. Maar het bleek dezelfde kant op te gaan als die middag: er verscheen nauwelijks meer iets in beeld behalve, wat wel heel leuk was, een paar jonge Vossen en een Ree. Deze had ik hier eerder nog niet gezien, dus dat was heel leuk.

De andere beestjes…

De volgende dag vloog, de wel bekende Buizerd, weer voorbij en heel hoog (té hoog) een Havik. Ook de Huiszwaluwen bleven op grote afstand, dus werden het allemaal afstandsplaatjes. Ik ben weer een rondje gaan rijden en kwam als eerste langs een prachtige akker vol wilde bloemen. Hier zaten verschillende Vlinders waarvan de Oranje Luzernevlinder wel heel erg in het oog sprong. Ik reed het rondje bovenlangs (de gele route) en hoorde aan de overkant van een akker een Groene Specht. Tot mijn vreugde kwam hij mijn kant uitgevlogen en ging in een appelboompje zitten waar ik niet ver vandaan stond. Helaas bleef hij aan de verkeerde kant zitten, flink verscholen, zodat ik hem niet in beeld kreeg en bleef het bij een wat vage opname van een Bonte Vliegenvanger en een heel vage Gekraagde Roodstaart. Later op de dag vlogen er verschillende Roofvogels over, waarvan ik denk dat het Wespendieven waren, maar ook hier was de afstand een probleem en werd determinatie wel heel lastig… Wat dat betreft deden de andere dieren op de camping het beter. Ik kreeg weer mooi een paar Muurhagedissen goed ik beeld en ook weer enkele Vlinders, waaronder de Kolibrievlinder, een heel bijzondere verschijning.

Én de Vlinders van september 2015

Het vogelen leverde heel weinig op, het weer leende zich er niet altijd voor en zo bleef de opbrengst voor de volgende dagen beperkt tot een Buizerd (wel heel mooi) en een Torenvalk vanaf de Puy-de-Dôme (waar de Waterpieper uitblonk in afwezigheid…).
De dagen erna was er weer niet heel veel te zien geweest. Wel weer een paar mooie Vlinders en tot mijn verrassing een nieuwe soort voor mij hier: een overvliegende Dwergarend. Om de lens niet te laten vastroesten is er ook nog een foto van een Huismus gemaakt door een mede-campinggast. En de laatste 2 dagen poseerde een vrouwtje van de Roodborsttapuit nog heel fraai en kreeg ik op afstand nog twee Zanglijsters in beeld en een Graspieper. Deze laatste 2 soorten zaten bij een akker waar ik verschillende keren veel soorten gezien had en ik heb dan ook hier mijn geluk een aantal keer beproefd.
Maar zoals ik begon: soms zit het mee en soms zit het tegen en deze keer zat het vogelen dus behoorlijk tegen. Ik heb niet veel vogels gezien, de Paapjes van vorig jaar bijvoorbeeld helemaal niet, en niets bleef lang genoeg zitten om goed vast te leggen. Het weer zat een beetje tegen en al deze factoren maakten dat het lijstje kort is.
Maar de vakantie was wel weer heerlijk en we hebben lekker kunnen uitrusten. Als het enigszins kan het voorjaar…