browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg, 19 augustus

Posted by on 19 augustus 2015

19 augustus

Gelukkig heeft Han Bouwmeester zijn administratie beter op orde dan ik. Een maandje voordat ik deze dag naar de hut ben geweest, kreeg ik een mail als een soort van reminder voor mijn vroege boeken… Ik was het straal vergeten, maar was blij dat ik weer eens kon gaan fotograferen.

De Hei in bloei

Rond kwart over zes was ik ter plaatste en had ik de setting naar m’n wens ingericht. Het was regenachtig geweest de afgelopen dagen, maar de vooruitzichten voor vandaag waren prima. De Heide stond ook al aardig in bloei, wat een mooie achtergrond betekende. De omstandigheden leken dus prima! Al vrij snel nadat ik het voer had neergelegd kwamen de eerste vogels. Als eerder had ik bedacht rustig te beginnen om eventuele jagers niet af te schrikken.
Toen er een Kuifmeesje voor de hut kwam, kon ik me natuurlijk niet meer inhouden en heb hem fraai kunnen vastleggen: ik, een Kuifmees bij hut 3! Het begon goed! Het Koolmeesje wat voorzichtig kwam drinken kon ik toch ook niet laten gaan net als de Goudvink niet.
Het weer werd steeds mooier wat heel mooie spiegel-opnamen opleverde… Een heel fraai Fitisje kwam even langs en één van m’n favorieten, de Zwarte Mees, verscheen ook heel kort.

Spiegeltje, spiegeltje…

Zo ging het de eerste paar uur door. Omdat het licht zo mooi was heb ik de focus ook nog eens goed op een Boompieper gelegd, zodat ik hier ook eens mooie opnamen van kreeg. Ook was ik heel blij met een Bonte Vliegenvanger, omdat deze soort niet meer een zekerheidje leek te zijn bij de hut. Een groepje Zanglijsters heeft me ook nog even bezig weten te houden. Ik twijfelde heel even of het Grote Lijsters waren, aangezien deze soort bij deze hut nog wel eens gezien worden. Het bleken dus Zanglijsters te zijn die zich tegoed deden aan een Vlierbes. Een clubje Kruisbekken streek ook weer neer, wat toch ook altijd weer leuk is en het Kuifmeesje kwam nog even mooi poseren. De ochtend werd afgesloten door een vrouwtje van de Gekraagde Roodstaart en toen werd het weer wat rustiger…

De andere beestjes…

Ik kon me weer uitleven op een paar Platbuiken en 2 Kikkers in het plasje, maar verder bleef het rustig, héél rustig. Opeens schoot er van achter, naast de hut een grijze flits voorbij. Ik vermoed dat het een Sperwer was en aangezien hij leek te glimmen, zal het wel degene zijn die een bad had genomen bij hut 7 aan de andere kant van de Heide… (zie verslag van Martijn Schot).
Na zo’n 2 uur kwam er uit het niets een jong mannetje Gekraagde Roodstaart naar de hut. Weer werkte het licht heel mooi mee en ik deze hele mooie vogel heel mooi vastleggen, waarna het klaar was…
Ik ben naar huis gegaan met een beetje een dubbel gevoel. Een aantal soorten heb ik heel mooi kunnen fotograferen, een aantal andere blonk uit in afwezigheid. Tja…