browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 3 juni

Posted by on 3 juni 2015

3 juni

Bijna een jaar geleden had ik hut alweer voor juni gereserveerd. De eerste keer dat ik deze hut bezocht in 2013, was het zeer succesvol met veel soorten en mooie foto’s. Vorig jaar bleef het helaas een beetje achter, wat een goede reden is om het opnieuw te proberen. Zeker omdat mijn bezoek aan hut 7 een week geleden wel een beetje teleurstellend was. De weersvooruitzichten waren in ieder geval een stuk gunstiger, dus ik ben weer vol goede moed heel vroeg opgestaan en richting Lemelen getogen.

Nog een keer Hut 3 en de omgeving…

Rond half 6 zat ik weer paraat, had de setting op orde gemaakt en kon het grote afwachten beginnen. Terwijl ik bezig was met de stronkjes te plaatsen en het voer te verspreiden, hoorde ik al wel Vinken in de buurt en vloog er een Grote Bonte Specht over om te zien wat voor een lekkers ik allemaal neerlegde. Toen ik in de hut zat, heb ik eerst een kwartiertje gekeken naar de bezoekers voordat ik begon met fotograferen. Regelmatig lees je op het forum terug dat je vooral rustig moet doen als je vogels als de Sperwer of zo voor de hut wilt krijgen. Nou denk ik dat ik altijd wel rustig ben en niet loop te zwaaien met m’n lens, maar ik heb voor deze hut nog nooit een Sperwer gehad… Ik moest maar alles gaan proberen…
Toen er een Appelvink voor de hut kwam zitten, vond ik het wel tijd worden wat te gaan proberen. De Appelvink werd al snel gevolgd door een Goudvink en deze niet veel later door een Geelgors. Dan heb je toch al heel wat kleur voor de lens gehad! Toen er ook nog wat Puttertjes verschenen had ik het hele palet wel gehad.

Een Gekraagde Roodstaart neemt een bad…

Tot m’n plezier kwam ook de Roodborsttapuit weer een bad nemen. Vorig jaar was dit één van de grote afwezigen, nu had ik hem dus weer. Ook een hele mooie soort! Na nog meer Geelgorzen, een Groenling en een Fitis, kwam er een Kruisbek heel vluchtig kijken. Dit is toch wel één van de soorten waarvoor je naar deze hut komt.
De hele ochtend ging het door met kortere en langere bezoekjes van verschillende soorten waarbij een aantal regelmatig terugkwam. Tegen de middag kwam er een, voor mij bij een schuilhut, heel nieuwe soort zitten. Een beetje een verlopen Spreeuw kwam een bad nemen. Ook na het bad zag hij er wat smoezelig uit, maar hij wilde tenminste wel even poseren. Het ochtendprogramma werd afgesloten door een Zwarte Mees en toen werd het toch weer wat rustiger. Tussen de middag heb ik me bezig kunnen houden met een paar Kikkers en Libellen, Platbuiken, want de vogels lieten het toen eventjes afweten. Bijna een uur lang klonk de alarmroep van een Vink. Daardoor kreeg ik hoop dat er misschien een rover zou verschijnen, maar deze blonken uit in afwezigheid. Wel ging de alarmroep maar door, en door, en doo…

De andere Beestjes…

Na het intermezzo werd de middag toch weer interessant. Het begon met een vrouwtje van de Gekraagde Roodstaart, gevolgd door opnieuw een Kruisbek en Puttertjes. Iets daarna was het een Grauwe Vliegenvanger, die ik ook zingend heb kunnen vastleggen, en het mannetje van de Gekraagde Roodstaart die voor de hut kwamen, waarvan de laatste ook nog even een lekker bad nam.
Er bleven verschillende leuke bezoekers komen, de Puttertjes waren veel aanwezig, maar natuurlijk lieten de Zwartkop en de Heggenmus zich ook nog even zien. Een Zanglijster, Koolmeesje en Merel maken de lijst compleet.
Ik had gehoopt op wat meer spektakel, maar ben zeker niet ontevreden over deze dag. Het weer was goed en ik heb zo’n 21 soorten kunnen fotograferen en 5 andere soorten gehoord die een volgende keer maar even moeten komen poseren. Je moet wat te wensen overhouden…