browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg, oftewel Hut 7, 26 mei

Posted by on 26 mei 2015

26 mei

Hut 7 is een feit. Op de site van Han Bouwmeester werd er op een dag melding van gemaakt, dus wilde ik wel eens weten wat het zou zijn. Deze hut bleek aan de zelfde heide te liggen als Hut 3, maar dan aan de zuidkant. Hut 3 bleek door zijn grote variá«teit aan vogels erg populair en het was dus erg goed te zien dat Han een tweede hut hier gebouwd heeft.

Hut 7 op de Lemelerberg

De verwachting is dat het aanbod aan vogels ongeveer hetzelfde zal zijn als. Een goede rede om een dag in deze hut te boeken! In mijn vakantie, 2 dagen nadat we terug waren gekomen uit Frankrijk, kon ik er heen.
Rond kwart voor 6 was ik ter plaatse en vond ik makkelijk de plek waar ik de auto kon parkeren en het pad naar de hut. Onderweg hoorde ik al behoorlijk wat zang en vlak bij de hut was dat een Fluiter! Dat zou toch wat zijn… Al snel verscheen er een Zanglijster voor de hut. Iets daarna gevolgd door een Grote Bonte Specht, een Appelvink en een Geelgors. Tot 9 uur kwamen deze bezoekers regelmatig afgewisseld met een aantal andere en daarna kwam de wind… en de regen…

Het veranderende uitzicht

Het werd steeds kouder en onaangenamer, zelfs in deze comfortabele hut, en de vogels lieten het ook steeds meer afweten. Wie kon het ze kwalijk nemen? Een bad bij deze temperaturen…
Voor negenen zat er een Pimpelmeesje in de buurt en kwam een heel mooie Vink even drinken. Ook een Fitis poseerde eventjes heel fraai en een Roodborstje liet zien hoe flink hij wel niet was door een bad te nemen. En zo druppelde de verschillende vogels in de loop van de ochtend voorbij. Een mannetjes Appelvink zat er heel regelmatig mooi bij, maar ook een Boompieper en Zanglijster.
Tegen de tijd dat ik wilde gaan, zo’n 16 uur, kwam plotseling de Gekraagde Roodstaart nog even. Op dat moment was het licht wel even heel mooi, dus dit was een prachtige afsluiting.
Over de hele dag heb ik 17 soorten kunnen fotograferen. Door het beperkte licht heb ik enorm met m’n Iso’s moeten goochelen, maar kwamen de kleuren van de vogels wel heel mooi uit. Tijdens al het wachten heb ik nog wel kunnen genieten van redelijk wat zang, ondanks de harde wind. Er zaten verschillende Boompiepers in de buurt, maar ook Boomleeuweriken welke ik altijd heel mooi vind zingen. De Gekraagde Roodstaart die op het einde nog even verscheen, had ik ook de hele dag kunnen beluisteren, wat ook geen straf is.

De uiteindelijke Lijst

Al met al was het een heel redelijke dag. Wenssoorten zijn er eigenlijk niet geweest, behalve de Gekraagde Roodstaart, maar met de resultaten kon ik niet anders dan heel blij zijn! En het is toch ook niet zo dat ik elke dag een Appelvink of Geelgors binnen 10 meter voor me heb zitten. Dit blijft heel bijzonder….