browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kraaijenbergseplassen 22 april en 7 mei

Posted by on 7 mei 2015

22 april en 7 mei

Soms heb ik kort de gelegenheid om een bezoekje aan de Kraaijenbergseplassen te brengen als ik toch in Cuijk ben. 22 April had ik heel kort de tijd, zo’n anderhalf uur. 7 Mei had ik langer de tijd en heb deze ook genomen. Bezoekjes aan deze plassen en de schuilhut zijn in het voorjaar altijd de moeite waard, aangezien er voor de hut vlotjes neergelegd zijn waarop Visdiefjes broeden. Verder is het hele gebied rondom de plassen de moeite waard, omdat er een behoorlijke soortenrijkdom rondom de plassen zit, wat ik vaak op waarneming.nl heb gezien.

De Kraaijenbergeseplassen

22 April had ik helaas alleen de gelegenheid de hut te bezoeken. Na een snelle foto van een Spreeuw welke bij onze buren onder het dak broed (deze zitten er al jàren, het was zo’n beetje de eerste soort welke ik van wat dichterbij te zien kreeg, misschien wel 40 jaar geleden…). Er zaten gelukkig al verschillende Visdiefjes, dus het “jagen” kon beginnen. Ik kon even oefenen op een voorbij vliegende Fuut. Dat was ook wel nodig. Het blijft enorm lastig door vrij smalle kieren foto’s te maken. Wat het nog lastiger maakt, is de snelheid van de objecten en je kijkhoek van slechts 4°! Om het bijna onmogelijk te maken, houd ik mijn camera op een statief waardoor je wendbaarheid ook afneemt en ik uiteindelijk dus eigenlijk blij ben met elke scherpe foto van een beetje geringe afstand. Een geluk op deze dag was dat het behoorlijk waaide, waardoor de vogels soms wat minder snel waren. Terwijl ik zo bezig was, kwamen er verschillende mensen even in de hut. Onder hen was ook een echte vogelaar die kwam kijken of er misschien nog andere Sterntjes te zien zouden zijn. We raakten aan de praat en het bleek dat hij uit Kekerdom kwam. Dit ken ik natuurlijk vrij goed, omdat hier de toegang naar de Millingerwaard ligt. Hij kon het nodige interessants vertellen en wist ook dat de nestkast voor de Slechtvalken in de elektriciteitsmast verderop inderdaad bewoond was. Hij had het nog niet verteld of er vloog er één van de mast weg en stak in de verte, voor ons, de plas over. Dat was natuurlijk erg leuk, maar misschien nog interessanter was het nieuws dat in de kerktoren van de Sint Martinus van Cuijk, óók een koppel zat te broeden! Hier had ik helemaal geen weet van en ben op de terugweg wel gaan kijken of ik ze kon vinden. Helaas lukte dat niet, dus dat moest ik nog maar eens vaker gaan proberen…
Ik ben nog even doorgegaan met het fotograferen van de Visdiefjes, maar moest toch redelijk snel weer stoppen. Met het idee dat er binnenkort waarschijnlijk wel weer een gelegenheid zou zijn ben ik dus, via de Martinus, weer naar huis gereden. Blij met de enkele foto’s die gelukt bleken te zijn…

Visdiefjes bij de Kraaijenbergeseplassen (en de omgeving)

Twee weken later kreeg ik alweer een herkansing! Ik moest weer in Cuijk zijn, maar nu voor een hele dag en had ik dus veel meer tijd om naar de Kraaijenbergseplassen te gaan. De vorige keer was ik via een binnendoor weg teruggereden, waarbij ik zag dat het gebied uit kleinschalige landbouw bestond met veel interessante plekken. Omdat ik nu meer tijd had ben ik heel rustig door het gebied richting de plassen gereden. Het waaide weer behoorlijk hard, maar toch zag ik al vrij snel Zwaluwtjes druk foerageren boven de eerste plas die ik passeerde. Ik ben doorgereden, langs verschillende boerderijen met kleine weiden, maar kwam verder toch niet zo heel veel tegen. Tot ik uiteindelijk in een weiland een vrouwtje van de Roodborsttapuit zag zitten. Ik kon haar in een mooi voorjaarsplaatje vastleggen en vol goede moed ben ik naar de strook met de hoogspanningsmasten gereden. Op waarneming.nl had ik gezien dat hier regelmatig hele leuke soorten zitten.
Toen ik het terrein inliep zaten er verschillende vogels te zingen. Ik hoorde Grasmussen, Fitisjes, Winterkoninkjes en was heel blij met de Braamsluipers die ik hoorde zingen. Misschien zou het me deze keer lukken hem zingend vast te leggen? Heel rustig liep ik verder en zag plotseling een zingende Braamsluiper vrij in een top zitten. Voorzichtig ben ik dichterbij gelopen en ik heb een half geheugenkaartje volgeschoten. Door de wind was het lastig om hem ik focus te houden maar ik heb eindelijk heel mooie plaatjes kunnen maken (achteraf had ik geluk gehad: mijn camera stond totaal verkeerd, maar toch bleek de belichting goed. Alleen het iso had veel te hoog gestaan, zodat de opnamen wel wat ruizig zijn geworden…).

2 Portretjes…

Na dit halve geheugenkaartje hoopte ik dat ik de andere helft met de Slechtvalk kon vullen, dus ben ik richting de kast gelopen. Ik heb vrijwel de hele tijd omhoog zitten turen, maar heb geen Valk gezien. Wel kwam ik een 2de Braamsluiper tegen en ook deze kon ik heel aardig vastleggen. Omdat het weer minder leek te worden en ik toch niet de hele plas rond kon lopen, ben ik aan het einde van de strook weer omgedraaid. wéér hoorde ik een Braamsluiper, maar deze lukte het niet hem in beeld te krijgen. Dit gold ook voor een Grasmus die ik, weer bijna bij de auto, zag. Ik ben naar de hut gereden, net voordat het begon te regenen. Daar had ik erg geluk mee. De Visdiefjes trokken zich er weinig van aan en het zware werk kon weer beginnen.

Het Visdiefje in uiteenlopende poses…

Maar opeens zag ik vlak naast de hut een Visdiefje op een tak zitten. Met mijn lens en 1,4X convertor, kreeg ik hem niet eens in zijn geheel in beeld! Ik ben in de hut naar achteren gelopen totdat ik hem (het bleek een hààr te zijn…) in beeld had. Heel enthousiast ben ik begonnen te schieten, bang dat ze weer zou vertrekken, maar ze bleef rustig zitten. Op een gegeven moment kwam há­j aanvliegen met een versnapering voor haar, die er in ging als koek: de liefde van Visdiefjes lijkt ook door de maag te gaan (zie het filmpje welke ik uit foto’s heb gemaakt). Ik weet niet zeker wat het was (waarschijnlijk een Regenworm), maar erg smakelijk vond ik het er niet uitzien.
Ik heb nog heel veel foto’s gemaakt. Ik heb de convertor ertussenuit gehaald en op die manier opnamen gemaakt. Toen ik bedacht had dat ik voldoende zittende poses en portretjes had, heb ik me nog heel even beziggehouden met vliegbeelden. Dit was ook nu weer lastig, maar het was erg leuk dat ik verschillende vogels met traktaties zag vliegen, variá«rend van Wormen tot Visjes.

Verschillende hapjes worden aangevoerd…

Terwijl ik daar mee bezig was, viel het me op dat er ook verschillende donkere Sterntjes rondvlogen. Toen ik ze beter in beeld kreeg, bleken dit Zwarte Sternen te zijn! Er zaten dus inderdaad meerdere soorten. Jammer was dat zij op grote afstand bleven en de foto’s maar heel matig werden. Ook vloog er een zwerm Kokmeeuwen rond die druk bezig was de Visdiefjes lastig te vallen. Wanneer er een Diefjes met prooi aankwam, zaten zij er direct achteraan. Je ziet dit wel eens in natuurfilms met Roofmeeuwen, maar hier op de plassen…!
Ondanks dat ik meer tijd had, raakte deze ook op, dus ben ik weer naar de auto gegaan en heb de binnendoor route weer gereden. Ik heb zelfs nog een aantal extra afslagen genomen en in een uithoek, vlak tegen de Maas, hoorde ik een Nachtegaal van heel dichtbij! Ik ben altijd erg onder de indruk van de zang van de Blauwborst, maar hiervan wordt ik toch ook wel even stil. Heel eventjes had ik de hoop dat ik hem in beeld kreeg, maar helaas…
Ik ben dus weer verdergegaan, heb trouwens ook geen Paapjes gezien die hier in deze tijd ook gezien worden, maar trof nog wel verschillende Roodborsttapuitjes, mannetjes en vrouwtjes. Grappig, en frustrerend, te constateren is dat de vrouwtjes veel minder schuw lijken dan de mannetjes. De vrouwtjes blijven als het ware even poseren, de mannetjes gaan altijd op een paaltje verderop zitten. Maar toch had ik van de laatste man toch nog een fraai plaatje kunnen maken.
En toen zat ik weer op de weg naar huis. Ik had een perfecte dag gehad: een heel mooie Braamsluiper kunnen fotograferen en Visdiefjes in alle mogelijke poses. Deze zal me bijblijven!