browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Zuid-Holland & Zeeland 24 februari

Posted by on 24 februari 2015

24 februari

Na bijna 2 maanden er niet uit te zijn geweest, was er nu weer gelegenheid. Helemaal leuk was dat ik weer een dag met Arie op pad kon gaan. We hadden voorgenomen weer dezelfde route te gaan volgen welke we al eerder gedaan hadden en welke ik afgelopen december ook gedaan had. Zo zijn we rond 7 uur in de auto gestapt en zijn we eerst naar Zuid-Holland gereden. De eerste stop is dan de Stellendam met uitzicht over de Kwade Hoek.
We hadden pech…: Het regende pijpestelen! Het feit dat er op het water niet veel te zien was, deed ons besluiten maar door te rijden en naar de Brouwersdam te gaan.

Grijze Zeehonden bij de Spuisluis

Bij de dam aangekomen was het min of meer droog geworden, maar in het Noorden zagen we hetzelfde als bij de Stellendam: niet veel… Weer verder gereden dus en gestopt bij de spuisluis. Daar was gelukkig wel het één en ander te zien. Bij de sluis zaten weer verschillende Grijze Zeehonden en verder op zee zwom een koppeltje Brilduikers en een Middelste Zaagbek. Het vrouwtje van de Brilduiker had een heel vreemde manier van zwemmen: ze lag heel laag op het water, bijna plat. Het waaide enorm en of dit haar gedrag verklaarde? Toen ik verder liep tot voorbij de sluis, zag ik een groepje kleine duikertjes. Het bleken Kuifduikertjes te zijn (moet dit thuis altijd wel even nakijken in “Petersons”) vergezeld door één Fuut in winterkleed. Opvallend was dat één van de Duikertjes al een beetje zomerkleed droeg. Uiteraard zaten er de nodige Zilvermeeuwen en Kokmeeuwen en was er een Steenlopertje aan het rondscharrelen tussen de keien. Omdat het weer er niet beter op werd, besloten we door te rijden naar de Plompe Toren aan de Koudekerkse Inlaag. Toen we daar in de buurt kwamen, het is maar 10 minuten rijden vanaf de Brouwersdam, was het nog harder gaan regenen en besloten we iets nieuws te proberen.

De Oosterscheldekering

Op waarneming.nl had ik regelmatig gezien dat aan de Oosterscheldekering, bijvoorbeeld bij Neeltje Jans, ook heel veel te zien kan zijn. We zijn dus verder gereden naar de Oosterscheldekering om eens te zien hoe het daar werkelijk is. We zijn de dam opgereden en zijn bij de buitenhaven op Neeltje Jans gestopt. Vanaf daar hebben we de strekdam afgelopen. Helaas was ook hier in eerste instantie niet zo veel te zien, maar het zien van 2 Bontbekplevieren maakte het al de moeite waard.

Bontbekplevier aan de lunch…

Toen ook de zon nog doorkwam, was het helemaal goed! Een aantal andere soorten bleef op grote afstand en waren daarom eigenlijk niet vast te leggen. Ook de enorm harde wind maakte het moeilijk om te fotograferen en na het eiland even helemaal bekeken te hebben, zijn we weer richting het Noorden gereden, naar de Koudekerkse Inlaag.
Gelukkig had de zon besloten ons te blijven vergezellen en het zag er meteen anders uit. Misschien lag het aan de zachte winter, maar ook hier was het behoorlijk rustig. Met name het aantal soorten was laag, de hoeveelheid Ganzen, Brand- en Grauwe, maakte de totale hoeveelheid vogels wel goed. Helemaal leuk was dat op de binnendijk 3 Reeën bleken te rusten. We hebben een tijdje naast de Plompe Toren op de dijk gestaan en deze fraaie dieren staan bewonderen.

Reeën aan de Koudekerkse Inlaag

Ik had me eerder verdiept in de techniek van fotograferen, en dan met name in vliegende vogels, en besloot dat eens uit te proberen. Het idee was om snel het aantal focuspunten aan te passen, er meer te nemen, zodat je een bewegend object sneller kon focussen. Nou zijn Ganzen vrij groot, dus is het bij deze soort niet zo lastig, maar ik was niet minder tevreden met de resultaten. Dit moet ik vaker gaan testen!
We hebben een aantal rondjes door het gebied gereden (helaas: geen Patrijzen en geen Smelleken…), waarbij een Torenvalkje prachtig bleef poseren.
Toen we niet meer zagen, hebben we langzaam de terugreis weer begonnen, waarbij we weer via Brouwersdam zijn gereden. De zon scheen hier ook volop en met name de Brilduikers kwamen daardoor prachtig in beeld! Er zat ook een aantal soorten die er eerder op de dag niet leken te hebben gezeten en zo hebben we nog langer dan gepland tijd doorgebracht op de dam. Er bleken weer Paarse Strandlopertjes te zitten bij de Spuisluis en ook Grijze Zeehonden. Weer iets naar het Noorden zagen Arie en ik nog een groot aantal vogels in de zee. We hebben de auto neergezet en hebben het eens goed bekeken. Al snel bleek er weer een interessante soort tussen te zwemmen: een Roodhalsfuut in winterkleed (ook hier had ik Peterson zeker voor nodig). Bij de Brilduikers zwom ook weer een mannetje van de Middelste Zaagbek, wat toch ook een heel fraaie soort is, maar de kers op de taart bleek een groepje van zo’n 8 IJseenden te zijn. Ze zaten redelijk in de buurt van de kust en zwommen rond, badend in het zonlicht. Wat een ander gezicht dan de eerste keer dat ik ze gezien had! We hebben ze een tijdje gevolgd. Toen we bedacht hadden voldoende van al dat fraais gezien te hebben, zijn we naar huis gereden. Het was weer een perfecte dag waarin we heel veel moois gezien hebben. Dit blijft toch wel een heel mooi hoekje van ons land!