browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Zuid-Holland & Zeeland 8 december

Posted by on 8 december 2014

8 december

De winter is de perfecte tijd om naar de kust te gaan, wanneer het je om de vogels te doen is. Helaas wilde het alleen nog niet zo winteren, maar ik had vandaag speciaal vrij genomen om te kijken hoe het in Zuid-Holland en Zeeland zou zijn. Met vlagen was het droog, maar verder regende en waaide het een groot deel van de dag, en dat leek eigenlijk niet uit te maken…

Voedsel zoeken door verschillende kustvogels

Rond 9en was ik als eerste bij de Stellendam. Het was laag water en de vogels zaten verder op het slik. Het licht was nog wel fraai, dus heb ik verschillende foto’s gemaakt van de aanwezige vogels. Een Brilduiker in de verte, een slapende Kluut en een foeragerende Wulp. Leuk was dat er een Zwarte Roodstaart op de basaltblokken kwam zitten. Je hoeft dus helemaal niet helemaal naar Frankrijk om ze te fotograferen… De vogels bleven op grote afstand en toen ik bekeken had wat er allemaal te zien was, ben ik weer in de auto gestapt. Aan het begin van de dam zaten verschillende Scholeksters en Zwarte Kraaien en van de laatste heb ik nu eens een foto kunnen maken waarbij hij bleef zitten!
Ik ben weer verder gereden en mijn volgende stop was de Brouwersdam. Allereerst ben ik naar het spuigat gereden waarbij ik onderweg een Scholekster op een strandje trof. Deze soort lukte vaak ook niet om goed vast te leggen, maar nu leek het wel eens te gaan. Jammer was wel dat het weer besloten had wat te verslechteren en de eerste druppels kwamen al naar beneden. Voordeel als je aan de kust bent is wel, dat de buien snel overwaaien…
Bij de spuigaten zaten verschillende oevervogels op en tussen de basaltblokken. Een Steenloper was druk voedsel aan het zoeken en tot mijn grote plezier liepen er ook weer Paarse Strandlopers rond. Op het water zat een groepje Futen nog of al in verschillende verenpakketten. Toen ik langere tijd aan de rand van de dijk gezeten had, viel het me op dat er nog een andere vogel tussen de Paarse Strandlopertjes liep. Dit bleek een Kanoet te zijn, een soort welke ik eerder op Texel had gezien. Toen ik ook deze soort mooi had weten vast te leggen, ben ik weer terug richting het Noorden gereden. Weer kwam ik een Scholekster tegen en ook nu weer bleek het de moeite even voor hem te stoppen.
Op het water bleken ook nog mooie vogels rond te zwemmen. Uiteraard zwommen er weer Middelste Zaagbekken, maar ook zwom er een Roodkeelduiker en een paar Brilduikers. Ik heb even het idee gehad dat het om een Parelduiker ging, maar de vogelgids gaf uitkomst en ik weet nu zeker dat het om deze prachtige duiker ging (al was de Parelduiker ook wel heel mooi geweest…). Ook was ik blij met de Brilduikertjes, al bleven zij weer op grote afstand. Erg jammer, want het zijn zulke mooie vogels! Bij een strandje zag ik weer een andere strandloper. Een Drieteenstrandloper zat behoorlijk vooraan, dus kon ik aardige foto’s maken. Er stond nog een andere vogel bij wat een Grutto leek. Toch klopte het plaatje niet helemaal en heb ik Rosse Grutto genoemd. Dit bleek te kloppen: de veren onder de staart zijn zwart/wit gevlekt en bij de Grutto egaal. Toen ik nog wat verder reed, zag ik aan de vloedlijn een vogel die ik er eerder gezien had, maar welke ik maar niet mooi gefotografeerd kreeg. Het was een Zilverplevier die druk aan het foerageren was. Ik heb me verschanst achter betonbalken en heb gekeken wat hij zou doen. Uiteindelijk kwam hij steeds dichterbij en eindelijk heb ik hem eens mooi vast kunnen leggen!

De Aalscholver moet voor z’n eten kopje onder…

Ik ben gereden tot aan het noord-strandje bij de dam waar ik een laatste verrassing zag. Er zwom een Kuifduikertje rond en ook deze kwam dicht genoeg bij om een aardige foto te maken. Verder bleek het hier rustig en ben ik langzaamaan weer naar het Zuiden gereden en heb nog een stop gemaakt bij de spuisluis. Daar zag ik alleen nog een Aalscholver en een Fuut en besloot ik dus maar door te rijden naar Zeeland…

Zoek de verschillen…

Vanaf de Brouwersdam is het maar een kleine 10 minuten rijden naar de Stolpweg in Zeeland, dus was ik er lekker snel. De regen had besloten dezelfde kant op te gaan en het was er dus drijfnat en van boven viel er ook genoeg…
Langs de Stolpweg zag ik in eerste instantie niet zo veel, behalve bij de vaart waar een Tureluurtje stond. De Waterral welke ik er een keer eerder wel had gezien, hield zich nu goed verscholen. Bij het kruispunt met de koudekerkseweg ben ik weer omgedraaid aangezien er daar in de buurt bij de Stolpweg regelmatig Patrijzen gezien waren en ik deze ook wel een keer wilde vastleggen. Helaas zag ik deze niet, maar bij een veld waar mais op had gestaan, zag ik ineens redelijk wat rondhuppen. De eerste welke mijn aandacht trok was een Graspieper. vlak daarbij zat een andere Pieper en ik had het vermoeden dat dit een andere soort was. Daarom heb ik hier een hele reeks foto’s van gemaakt. Ik dacht meteen aan een Oeverpieper, maar deze soorten zijn erg lastig zodat ik pas thuis het met zekerheid durfde te zeggen. Zeker wanneer je de foto’s van de 2 soorten naast elkaar zet, zie je het verschil. Op het veld zat verder nog een Zanglijster en na foto’s van deze gemaakt te hebben, zag ik ineens een Torenvalk landen op het straatnaambordje. Weer teruggereden dus en enkele foto’s kunnen maken (waarschijnlijk had het Valkje geen zin met het slechte weer op te vliegen: die fotografen doen toch niets…). Daarna ben ik binnendoor naar de dijk gereden waar een Buizerd stond te bidden boven het tussendijkse gebied.

En rovers doen het ook verschillend…

Via de dijk naar de Plompetoren gereden, waar op de Oosterschelde ook niets te zien was en tussendijks weer terug naar de Stolpweg. In het gebied zag ik nog wel een mooie Bergeend en verder leek het ook hier rustig. Weer door naar de Stolpweg (weer geen Patrijzen) waar de Torenvalk toilet zat te maken op het bekende bordje, wat kan zo’n mooie vogel er verfrommeld uitzien met al die regen! Nog een keer omgedraaid om de Stolpweg af te rijden tot ik ze ineens zag: Patrijzen! Eigenlijk zaten ze te dichtbij en al iets teveel in de heg, maar het lukte me toch om er een fraai portretje van te maken. Eindelijk een Patrijs! Op een bietenhoop, op de plek waar het begin van dit jaar nog een Smelleken had gezeten, zat een (andere?) Torenvalk. Ook deze bleek niet al te schuw, dus kwam er mooi op te staan. Misschien was het wel dezelfde als eerder op het bordje en was hij verjaagd door de Buizerd die daar nu in het gras zat. Deze leek op jacht naar wormen of zo, hij was in ieder geval erg druk en leek mij niet op te merken.
Met deze mooie afsluiter ben ik weer richting Ede gegaan. Ondanks het slechte weer bleek het een zeer geslaagde dag te zijn geworden. Dus ook met regen is het de moeite waard eropuit te gaan!