browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 12 november

Posted by on 12 november 2014

12 november

De winter is een interessante tijd om vogels te kijken. De noordelijke gasten komen naar ons land, waarmee we allerlei nieuwe soorten zien en als de winters niet te streng zijn, vermengen deze soorten zich met onze achterblijvers en hebben we een grote diversiteit. Ook vinden vogels het natuurlijk helemaal niet zo erg wat dichter bij ons in de buurt te komen wanneer er wat lekkers tegenover staat. Met goed voer kun je ze verleiden naar je toe te komen. En als je dan ook nog een plek hebt waar er veel vogels zitten en goed te fotograferen zijn, is het programma voor een dag vogels kijken snel geschreven.

Omdat hij zo mooi is…
Ze maken toch nog behoorlijk wat geluid…

Zo was ik vol goede moed weer eens naar Lemelen gereden om een dag in Han Bouwmeesters Hut 3 te gaan zitten. Het kon een mooie dag worden, alleen wilde het nog niet echt winteren wat een aantal van de eerder beschreven voordelen wegnam. Bij aankomst waren de lichtomstandigheden erg mooi. Het was bewolkt, misschien net te weinig licht, maar later in de ochtend kwam de zon af en toe door.
Zo ging het ook met de vogels. Af en toe waren ze er en dan ineens was het weer een tijdje stil. Ik heb een aantal keer de Sperwer gehoord, wat niet geholpen zal hebben de vogels rustig naar de hut te laten komen. De ballon zal weer niet geholpen hebben de Sperwer rustig naar de hut te hebben laten komen…
Een groot deel van de soorten had ik in de ochtend al kunnen vastleggen. Het viel op dat de Pimpelmeesjes ruim vertegenwoordigd waren. Soms zaten ze wel met z’n 15en tegelijk voor de hut! Maar gelukkig lieten ook andere soorten zich regelmatig zien. De Kruisbekken kwamen 2 keer langs, waaronder een hele mooie man. Maar ook de Sijsjes lieten zich regelmatig zien en ik heb zelfs een foto kunnen maken van een Kuifmeesje bij deze hut, iets wat me eerder nog niet gelukt was!

Ook Pimpelmeesjes willen lekker schoon zijn…

’s Middags was het het grootste deel van de tijd stil. Rond half 4 ben ik dan ook maar naar huis gegaan. Al met al heel tevreden over de resultaten, zeker die van de Kruisbek, maar ik heb een aantal soorten gehoord in de buurt van de hut (Grote Lijster, Goudhaantje, Zwarte Specht en Sperwer), welke ik heel graag even had willen zien. Misschien een volgende keer…?