browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Haaksbergerveen 14 oktober

Posted by on 14 oktober 2014

14 oktober

Hut 5! Chronologisch gezien zou het logisch zijn wanneer er een hut 5 zou zijn, aangezien ik al naar hut 6 was geweest, maar op het forum van Han Bouwmeester las je hier niet zoveel over terug. In de berichten welke er geplaatst werden, kon je wel zien dat de resultaten vaak tegenvallend waren. Op zich wel vreemd, aangezien de hut in een heel fraaie omgeving leek te liggen, omgeven door verschillende biotopen. Toen op het forum bekend werd gemaakt dat je tijdelijk voor een verlaagde prijs gebruik kon maken van de hut, wilde ik hem toch ook maar eens gaan bekijken.

De omgeving van de hut

Zo ben ik ’s ochtends om half 7 richting Haaksbergen gereden, het zou ruim een uur en een kwartier rijden zijn, zodat ik bij het eerste licht bij de hut zou zijn. De reis ging voorspoedig en ik had de hut snel gevonden. Het laatste stukje lopen er naartoe was duidelijk, dus ik kon me inderdaad bij het eerste licht gaan settelen.

De hut en het uitzicht…

Het leek een heel rustige plek te zijn. Ondanks de minder gunstige berichten, kwamen er toch al snel verschillende vogels voor de hut. Eén ervan was één van mijn wenssoorten: de Kuifmees. Omdat de hut behoorlijk verscholen lag en de zon nog niet goed doorgebroken was, waren de eerste opnamen matig van kwaliteit. De foto’s van een Koolmees en Boomklever waren wel de moeite waard, dus het vroege vertrek was niet voor niets. Toen ook nog een Glanskop mooi poseerde en een Boomkruiper, ook een wenssoort, heel fraai tegen een Berk zat, had ik al aardig wat kunnen fotograferen, tegen de verwachting in.

De andere beestjes…

Toen ineens, van het ene op het andere moment was het stil en bleef het stil. Het duurde bijna 3 uur voor er weer vogels voor de hut verschenen. In de tussentijd heb ik me kort kunnen vermaken met een Hoornaar, maar het was een lange zit. Een Zwarte Mees doorbrak de stilte, maar zijn bezoek was ook van korte duur, zodat weer een uur lang mijn geduld werd beproefd. Na dat uur gaf een Grote Bonte Specht acte de présence en werd het daarna weer een uur heel stil. Maar toen…:

Een ijdel Winterkoninkje

Ineens kwamen er een heleboel soorten voor de hut. Eindelijk wilde de Kuifmees eens mooi gaan zitten, waarmee mijn dag eigenlijk helemaal geslaagd was. Een verre neef, een Pimpelmeesje, kwam ook een bad nemen, net als een Winterkoninkje. Toen er ook nog een Putter en een koppeltje Sijsjes langskwam, was het helemaal goed en daarmee was het ook voorbij…
Ik had nog enkele soorten op mijn lijstje staan welke ook bij deze hut gezien zijn, zoals de Zwarte Specht en de Sperwer, maar zij blonken uit in afwezigheid. Het bleef verder stil en daarom hield ik het om 4 uur voor gezien. Het resultaat is me niets tegengevallen en ik ben blij dat ik gegaan ben. Door het mooie, gedempte licht zijn de foto’s mooi geworden en kan de Kuifmees een mooie plek krijgen in mijn vogelfoto’s!
 

De vogels van 14 oktober