browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 10 juni

Posted by on 10 juni 2014

10 juni

Bijna op de dag af een jaar geleden, ben ik voor het eerst naar de nieuwste schuilhut van Han Bouwmeester geweest. Dit was toen zo goed bevallen, dat ik opnieuw een dag in deze hut had vastgelegd rond dezelfde tijd. Dus ben ik deze ochtend, héél vroeg, vol goede moed weer richting Lemelen gereden.
De omstandigheden en weersvooruitzichten waren alleen even wat anders dan vorig jaar. Bij aankomst hing er een dreigende lucht (wel mooi voor de plaatjes, minder wenselijk wanneer je snelle vogels wilt vastleggen…). Helaas kwam het al vrij snel met bakken uit de lucht en bleven de vogels en masse weg. Daardoor was het eerste uur langzaam voorbij gegaan zonder dat ik ook maar iets heb kunnen vastleggen.


Het weer…

Na de regen kwamen er toch weer verschillende vogels en een jonge Roodborst beet de spits af al snel gevolgd door zijn vader of moeder. Voor de variatie, en tot groot genoegen, kwam er ook even een Appelvink al snel kijken.
Dit ging zo een uurtje door en na het uur verschenen de eerste zonnestralen zelfs! De Geelgors zag dit blijkbaar als hét moment om ook tevoorschijn te komen en een Groenling met puberend kind genoten ook van het mooie weer. Dit jong was een echte “jengel” en het leek alsof je de ouders af en toe zag kijken of ze zich afvroegen waar ze aan begonnen waren… Natuurlijk ontbraken de Vinken ook niet en een vrouwtje liet zich heel fraai vastleggen in de zon.

Lekker eten!

En ineens werd het weer rustiger. Bijna een uur lang kwamen er geen vogels in of rond de bak. Zelfs niet op mijn heerlijke lokvoer af! Ik had weer meelwormen besteld, omdat ik ze niet eerder kon ophalen en vreesde dat ze wel uitverkocht zouden zijn, maar toen ik ze ging halen, bleken ze inderdaad op! Ze houden wel buffalowormen. Dit zei me niks en na uitvoerig navragen in de winkel of ontsnapte exemplaren niet de hele heide kaal zouden vreten, heb ik deze friemels maar meegenomen. Afwachten of dit reptielenvoer ook de vogels blij zou maken…
Op zich kwamen ze er wel op af, maar toch niet in de mate waarin ik hoopte en ook niet de soorten waarop ik hoopte.

Platbuiken

Na het uur wachten verscheen de Appelvink weer en nam de Heggenmus een bad, maar daarna moest ik het weer even doen met de Libellen (die ook heel fraai zijn!).
Rond het middaguur, de zon kwam steeds meer en het licht werd steeds harder, bleken de Grote Bonte Spechten en de Boompieper in ieder geval wel liefhebber van de Buffalo’s te zijn. Het zoontje van de eerste kreeg hele snavels vol en het leek hem goed te smaken. De Boompieper deed een imitatie van een Papegaaiduiker door zoveel mogelijk wormpjes in z’n snavel te nemen. Het waren er heel wat!

Een verfrissend bad…

Daarna: weer een hele tijd niets… Weer ruim een uur zitten turen zonder dat er iets bij het vijvertje kwam. Uiteindelijk kwam er eerst weer een Libellen en iets later een Puttertje. En weer werd het rustig… Na een half uur kwam een Zwartkop mannetje een duik nemen, waarna het weer een half uur rustig was.
Ik kreeg de indruk dat het niet heel veel meer zou gaan worden, dus begon te denken om er maar een eind aan te breien. Toen een Fitisje en een Zanglijster hier hoogte van kregen, kwamen zij ook nog even langs.
Meer werd het niet. Ik heb m’n spullen dus bij elkaar genomen en ben weer huiswaarts gegaan. Toch ietwat teleurgesteld. Van de vogels die zich hebben laten zien, heb ik zeker weer mooie foto’s kunnen maken, maar na het vorige bezoek, rekende ik op iets meer. Volgend jaar hoop ik weer te gaan. Ik heb dan door vandaag minder hoge verwachtingen…
&nsbp;