browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 26 februari

Posted by on 26 februari 2014

26 februari

Op het forum van Han Bouwmeester kijk ik regelmatig welke soorten in de verschillende hutten gezien worden. Wanneer je een keer een dag gepland hebt, kun je vast een beetje kijken wat er allemaal gezien wordt. Ook is het een manier om te kijken óf het misschien interessant is weer een keer een hut te huren.
Zo zag ik in deze maand dat er regelmatig Barmsijzen gezien werden bij Hut 3 op de Lemelerberg. Ik heb de Kleine Barmsijs een keer kunnen fotograferen op Terschelling, maar nu leek er sprake te zijn van Grote Barmsijzen en ik had wel weer eens zin m’n geluk te gaan beproeven. Gelukkig was er nog een dag vrij deze maand en zo ben ik weer eens afgereisd richting Lemelen. Het voordeel van deze tijd van het jaar is dat je niet zo heel vroeg weg hoeft om van al het licht te kunnen profiteren, het nadeel is dat daarmee je dag wel ingekort wordt… Toch vond ik wat later vertrekken niet zo heel erg.

Spiegelbeeld vertel ‘ns even…

Om 8 uur zat ik helemaal klaar en kon het grote wachten weer beginnen. Na een kwartiertje verschenen de eerste vogels al: een Merel en een Vink. Na wat foto’s van deze 2 soorten gemaakt te hebben, verscheen er een, voor mij bij deze hut, nieuwe soort. Een groepje Staartmeesjes had ik al horen roepen rond de hut, maar nu landden ze vlak voor me en werd er lustig gebadderd! Terwijl de Staartmeesjes zo bezig waren, kwamen er ook een paar Sijsjes langs. De verdere dag zijn zij nog een paar keer gekomen en ik heb ze verschillende keren mooi kunnen vastleggen. Terwijl er een Heggenmus in het februarizonnetje zat, hoorde ik weer een bekend geluid, wat ik mij nog herinnerde van augustus. De Kruisbekken zaten weer in de buurt en ik hoopte van harte dat ze misschien weer even zouden komen zitten. En dat deden ze! Al ruziemakend kwam en een groep drinken. Eerst een paar vrouwtjes en een klein half uur daarna gevolgd door een mannetje.

Kruisbek in clos-up

Tussen de bedrijven door verschenen ook regelmatig de meer reguliere gasten als Pimpelmeesjes, Koolmezen en de Grote Bonte Specht. In 1 keer verschijnt er dan ook weer een groep Kruisbekken en net voor het einde van de ochtend kwam er een Barmsijsje! Wat een prachtig vogeltje is dit toch. Hij nam uitgebreid de tijd om wat te drinken, zodat ik hem al mooi kon fotograferen. En toen ineens was hij weg. Gelukkig kwam één van mijn favorieten toen net langs, een Zwarte Mees en een half uurtje daarna was de Barmsijs weer terug. Nu kon ik even in een iets andere setting foto’s maken, zodat ik een aardig gevarieerde verzameling kreeg. Na deze Barmsijs kreeg ik nog één keer zijn neefje, het Sijsje, voor de lens en de dag werd beá«indigd zoals hij begon: met een Vink.
Ik heb misschien geen Kuifmeesjes getroffen (wéér niet…) en de Sperwer liet het afweten, maar ik heb een fantastische dag gehad! De komst van de Barmsijsjes en al het andere schoons maakte de reis weer zeer de moeite waard!