browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 6 augustus

Posted by on 6 augustus 2013

6 augustus

Met nog heel veel genoegen denk ik terug aan 11 juni jl. Wat zijn er toen toch veel soorten voorbij gekomen en wat gaf dat veel fraaie foto’s! Alleen…
Een soort waar de hut als het ware een beetje mee aangeprezen wordt is de Kruisbek en laat deze nou net niet langs geweest zijn op die dag… Ik vond dit eigenlijk wel een reden om de hut nog eens te bezoeken. Heel eerlijk gezegd verwachtte ik er niet zo heel veel van, aangezien het nog steeds zomer is, wat niet de allerbeste vogeltijd is. Aan de andere kant was op het forum van Han Bouwmeester te lezen dat bij deze hut nog steeds interessante soorten gezien werden. Daaronder was ook regelmatig de Kruisbek. Een andere soort waar ik nog wel eens voor terug wilde was het Kuifmeesje. Ook deze werd zeer regelmatig gezien, behalve door mij… Ik hoorde hem wel bijna elke keer.
Dus ben ik, iets minder vroeg dan vorige keer, weer richting het noordoosten getrokken. Het weer werkte weer prima mee en al snel kwamen de eerste vogels.

2 Close-upjes

Weer heel regelmatig lieten de Gekraagde Roodstaarten zich zien, maar dit leken de jongen te zijn. Een aantal had al een kleurige borst, maar nog geen zwart masker. Een soort die de vorige keer ook niet aanwezig was, was het Winterkoninkje. Ook dit leek een juveniel te zijn, net als een Roodborstje welke wat later verscheen.
Regelmatig hoorde ik een geluid wat ik niet direct herkende, maar wel aangenaam, Vink-achtig klonk. Het moesten haast wel de Kruisbekken zijn, maar ze lieten zich niet zien. Gelukkig deden de Bonte Vliegenvangers, Grote Bonte Spechten en Fitisjes hier niet aan mee en lieten zij zich wel verleiden door mijn meegebrachte meelwormen. Ook 3 verschillende soorten Meesjes kwamen langs, maar zij hadden meer oog voor het water: door hen werd druk gebadderd en gedronken. Om 10 uur kwam er een Boomkruipertje rondneuzen. Weer een nieuwe soort voor mij bij deze hut. De Appelvink had ik vorige keer al wel gezien, maar dit keer was het een jong. Hun snavels zijn toch wel erg imposant!
De ochtend ging vlot voorbij met al deze vogels, geholpen door de spanning over of de Kruisbekken zouden komen drinken of niet…

Het bekende Muisje

Maar na de middag kwamen ze nog niet en werd het wat rustiger. Tot iets voor 3en: ineens zat er 1! Een Kruisbek vrouwtje kwam even drinken. Ze verdween redelijk snel weer en het werd weer wat rustiger. Maar na een half uur kwam de invasie: zeker 6 vogels kwamen drinken, waaronder ook een mooie rode man. Wel viel het me op dat de vogels een minder mooi verenkleed hadden. Ik vermoed dat ze volop in de rui zaten en er daarom her en der gaten in hun verenpak.
De Kruisbekken verdwenen bijna zo snel als ze gekomen waren en bleven bijna een uur weer weg. In die tijd kwam er ineens een Grauwe Vliegenvanger zitten en even later baden. Ook het Winterkoninkje kwam weer even langs. En na die tijd ook weer een Kruisbek man.
Daarmee was het heel snel half 5 geworden, tijd om weer te gaan.
Zeer tevreden over alles wat ik gezien had en heb kunnen vastleggen, ben ik de reis naar huis weer aangevangen. Ik denk dat ik dit reisje nog wel vaker zal gaan maken…