browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lemelerberg 11 juni

Posted by on 11 juni 2013

11 juni

Regelmatig kijk ik op de site van Han Bouwmeester om te zien wat er in zijn hutten waargenomen wordt en of er nog nieuwtjes zijn.
Eén van de keren dat ik keek, begin mei of zo, was ik zeer blij te lezen dat er een nieuwe hut was gebouwd. Het was een hut in een heidegebied, aan de rand van een bos in de buurt van de Lemelerberg. De eerste foto’s welke er genomen waren beloofden veel goeds: er waren schitterende plaatjes van een Kruisbek en Kuifmees. Ik heb snel gemaild om aan te geven dat ik graag een keer gebruik zou willen maken van deze hut. Gelukkig was er nog plaats en zo kon ik 11 juni in alle vroegte (het is natuurlijk al heel vroeg licht in juni en ik wilde er met het eerste licht zijn en het is een uur en een kwartier rijden…) op naar Lemelen.

Schuilhut 3 en de omgeving rond de Lemelerberg

Om ongeveer half 6, na het verspreiden van de meelwormen die ik als lokvoer meegenomen had, zat ik helemaal klaar en kan het opgewonden wachten beginnen. Het begon rustig. Als eerste verscheen er een koppeltje Vinken. Daarna een Woelmuis en daarna weer even niets…
En daarna begon het! Tussen half 7 en 7 verschenen er andere soorten, zoals Geelgors, Zanglijster en weer een Vink. Iets voor 7 kwam een soort waarop ik erg gehoopt had: een Gekraagde Roodstaart kwam een bad nemen! Even daarna zat er ineens een Roodborsttapuit zodat ik deze eindelijk ook heel mooi kon vastleggen. En het ging maar door… Er kwamen een Grote Bonte Specht, Putter en Bonte Vliegenvanger, iets later gevolgd door een Goudvink man.

Een paar portretjes

Heel even werd het weer wat rustiger, totdat er een half uurtje later weer een hele vlucht Vinken aan de bak verscheen. Toen ik deze club wat beter bekeek, zag ik dat er een andere vogel tussen zat, waar ik maar snel foto’s van heb gemaakt. Toen ik deze wat beter bekeek, bleek het een Spotvogel te zijn! Een hele nieuwe soort voor me! Om kwart over 8 kwam de eerste Appelvink wat drinken, iets later gevolgd door een Sijsje.
Natuurlijk kon de Boompieper niet ontbreken, dus ook deze kwam een uitgebreid bad nemen. Gelukkig kwam vlak daarna ook de Gekraagde Roodstaart weer terug en ook bleek een Heggenmus erg van meelwormen te houden.
Al deze tijd kreeg ik echt nauwelijks de tijd even tot rust te komen. Het bleef maar doorgaan. Een Zwartkop man verscheen aan de bak, net zoals een Koolmeesje en een Houtduif. Andere soorten welke al eerder geweest waren bleven ook maar komen, zodat ik de mogelijkheid kreeg de Geelgors, Gekraagde Roodstaart, Puttertje, Sijsje, Fitis en Appelvink in allerlei poses onder verschillende lichtomstandigheden zo mooi mogelijk vast te leggen.
Tegen 2en in de middag verscheen er weer een nieuwe wenssoort van me. Ik had ze al een tijdje gehoord, maar nu landde er een Kneutje aan de rand van de bak: Geweldig! Het verhaal wordt een beetje saai door het opsommen van alles wat er die dag te zien was, maar ik wil toch nog even doorgaan… Anders zou ik de Grauwe Vliegenvanger, Pimpelmeesje en Zwarte Mees zeker tekort doen!

De andere beestjes bij de hut

De zeldzame stille momenten vermaakte ik me prima met een aantal Libellen die er ook nog rondvlogen wat Viervlekken bleken te zijn. Ook heb ik nog wat filmpjes gemaakt van de Gekraagde Roodstaart, aangezien deze maar bleef komen.
Iets na 5en ben ik weer gegaan, met pijn in het hart. Maar ja, ik kon moeilijk blijven zitten, de volgende dag wilde er weer iemand anders in de hut. Wat een geweldige plek en wat een geweldige dag was dit! Ik hoop hier zeker nog eens terug te gaan, wie weet wat er nog meer te zien is…
Het schijnt dat er ook Sperwers in de buurt zitten…
 

Omdat ik zo veel moois gezien heb en er heel veel mooie foto’s van heb kunnen maken, en om de slideshows een beetje overzichtelijk te houden, heb ik de foto’s over 2 slideshows verdeeld. De eerste is van 6 tot 12 uur, de tweede van 12 tot 17 uur.
 

 

De vogels van 11 juni, 12 tot 17 uur