browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nunspeet 19 mei

Posted by on 19 mei 2013

19 mei

Het fotograferen vanuit een schuilhut is toch wel een prachtige manier om vogels in hun volle pracht af te beelden. Zoals in de voorgaande jaren te zien is heb ik regelmatig gebruik gemaakt van de hutten van Han Bouwmeester en ben ik een keer te gast geweest bij Bart Stornebrink in Garderen.
Toch ben ik opzoek gegaan naar een andere hut, waar misschien andere soorten te zien zouden zijn. Ik kwam uit bij de hut van Gerrit Veldman en Maas vd Ruitenbeek. Het bleek dat zij prachtige foto’s maakten van verschillende bosvogels op de Veluwe. Er zaten ook foto’s bij van soorten welke ik graag een keer zou zien en fotograferen: de Gekraagde Roodstaart, Bonte Vliegenvanger en de Sperwer.
Hun hut stond in de buurt van Nunspeet, dus daar ben ik zondagochtend heengereden. Het bleek een fraaie, kleine hut, half ingegraven voor een klein vijvertje. De achtergrond hadden ze met schermen egaal en neutraal gemaakt, zodat de vogels extra mooi uitkwamen. Mijn 500mm was eigenlijk net te lang: mijn focusgebied begon precies aan de rand van het vijvertje en geen millimeter ervoor. Gelukkig bleek het achteraf geen probleem, omdat de vogels daar ook het meest kwamen zitten.
Om ongeveer half 8 zat ik samen met Gerrit klaar in de hut. Nu kon het grote wachten weer beginnen: het blijft altijd spannend wat er voor een hut wil verschijnen.
Na een klein half uurtje begon het al goed. Een Boompieperkwam aan de rand van de vijver zitten. Zo mooi had ik deze soort nog niet eerder gezien! Na een tijdje dat er niks verscheen, kwam er een Boomklever langs. Er hingen verschillende nestkasten in de buurt van de hut om verschillende soorten te lokken en ook de Boomklever maakte gebruik van één van deze kasten. Ze hadden ook een kast voor de Bonte Vliegenvanger in de buurt hangen en ik had de hoop dat deze kast ook bewoond zou zijn. Dat bleek inderdaad het geval, maar… Een koppeltje Koolmezen had de kast ingepikt en de Vliegenvangers verdreven. Ze hebben zich dan ook helaas de hele dag niet laten zien…
De Heggenmus wilde wel komen drinken al snel gevolgd door een Zwartkop die ook nog een uitgebreid bad nam.
Daarna was het weer een uurtje rustig.
Maar ineens vloog er weer een vogel naar de rand van de vijver. Toen ik goed keek, nam de opwinding ineens toe: een vrouwtje van de Gekraagde Roodstaart was geland! We hebben er snel een hele serie opnamen van gemaakt, waarna ze weer verdween. Zou het mannetje nu ook nog komen…?
Direct na het vrouwtje verscheen niet het mannetje, maar een Fitis kwam even poseren en de Zwartkop man kwam nog even terug. De Gekraagde Roodstaart kwam helemaal niet meer, maar we werden toch nog verrast door een Grauwe Vliegenvanger. Dit was de eerste keer dat deze soort hier gezien werd. Helaas was het maar een paar seconde dat hij bleef zitten en kreeg ik hem niet in de mooiste pose, maar ik had hem er scherp opstaan. Voor de verdere middag bleef het rustig. Een Roodborstje en Koolmees maken de lijst voor die dag compleet.
Ik had een paar prachtige soorten fantastisch kunnen fotograferen, maar een aantal had het ook af laten weten… Hoe kon ik dat nou oplossen…?
 

De vogels van 19 mei