browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Arkemheense polder 1 mei

Posted by on 1 mei 2013

1 mei

Toen ik afgelopen november bij Bart Stornebrink was om in zijn bostuin foto’s te komen maken, hadden we veel tijd om te praten vanwege het slechte weer
Hij vertelde me onder andere plekken in de Arkemheense polder waar je moest zijn om bepaalde vogels te kunnen vinden.
Met name zijn tip om in het voorjaar te gaan kijken voor allerlei rietzangertjes zoals de Rietzanger, Blauwborst en Snor vond ik erg interessant.
Daarvoor moest ik het rietkragen hebben welke voorbij het Stoomgemaal Hertog Reijnout zijn.

De Arkemheense polder

Het weer was wat wisselend waardoor ik wat later in de polder kwam. Ik was om kwart over negen bij het gemaal en ben toen een stukje gaan lopen langs de rietkragen. Ik hoorde inderdaad verschillende Rietzangers en Blauwborstjes, maar kreeg ze heel moeilijk te zien. Ze zaten behoorlijk verscholen en voor het Blauwborstje kreeg ik helemaal geen kans om hem te fotograferen. Gelukkig werkte de Rietzanger en Rietgors nog wel een beetje mee en kon ik hiervan nog heel fraaie foto’s maken.
Terwijl ik langs de dijk bezig was deze rietzangertjes vast te leggen, zag ik vanuit m’n ooghoek een grote vogel vanuit het zuiden komen aanvliegen. Toen ik door de verrekijker keek, zag ik dat het een Visarend was, dus heb de camera een slag gedraaid om ook hem vast te leggen. Toen ik de plaatjes wat beter bekeek, zak ik dat het een dubbele vangst was: de Arend had een enorme vis in zijn klauwen!
Omdat de Rietzanger en andere zangertjes toch een beetje verscholen bleven, ben ik teruggelopen naar het gemaal waar, zoals elk jaar, een paar Visdiefjes rondvlogen. Dankzij de wind, lukte het me om een paar fraaie foto’s van ze te maken. Ook deze vissers bleken bedreven te zijn in het vangen…

De nijvere nestenbouwers…

Daarna ben ik teruggereden naar het oostelijke deel van de polder, aan de andere kant van de rotonde. Eerst heb ik m’n vaste route gereden richting het zuiden tot ik weer bij de t-splitsing kwam. Daar was door het verkeer een modderige kuil in de berm ontstaan en tot mijn enorme vreugde bleken Huiszwaluwen en Boerenzwaluwen hier gebruik van te maken door er modder uit te halen voor hun nesten. Ik heb de auto aan de overkant gezet en heb heel rustig zitten wachten. Al snel kwamen er verschillende vogels materiaal halen. Het was geweldig om te zien, maar… Ik zat pal tegen het licht in. Daardoor bleek de kwaliteit van de foto’s niet best, maar ik was heel blij deze vogels, en dan met name de Huiszwaluwen, zo gezien te hebben.
Na het maken van tientallen foto’s en flink genieten, ben ik weer richting huis gegaan. Ik heb misschien niet alles gevonden wat ik zocht, maar kwam thuis met heel onverwachte resultaten. Geweldig!