browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bennekomse Hooilanden 17 en 25 april

Posted by on 17 april 2013

17 april

Het voorjaar betekent sinds vorig jaar natuurlijk ook Gele Kwikstaarten. Sinds ik de Bennekomse Hooilanden ken, vind ik het zeer de moeite waard daar in het voorjaar ook te gaan kijken.
Ik ben er rond 8 uur heengereden en heb een tactische plek opgezocht: langs de hele Kooiweg staan heel veel paaltjes en je moet degene uitzoeken waarvan je denkt dat ze er zullen gaan zitten…
Na een half uurtje bleek dat ik bij de goede stond: er kwam een Kwikstaart heel mooi op de draad zitten! Het begin was er.
Op een aangrenzend paaltje bleek een graspieper zijn vaste stek te hebben. Hij keerde daar regelmatig terug na een baltsvlucht en ging er ook verder met zingen. Ook de Gele Kwikstaart kwam nog even langs om zijn mooiste lied te laten horen. Helaas hielp de harde wind niet echt mee…
Bij deze twee soorten bleef het. Wel heb ik verschillende Gele Kwikstaarten heel mooi kunnen vastleggen: Wat zijn het toch mooie vogels!
Ik ga snel nog maar een keer, het kan nog altijd…
 

De vogels van 17 april

 

25 april

Vandaag weer de Hooilanden bezocht. Het is niet alleen dat ik denk dat je altijd mooiere foto’s kunt maken, er zitten ook meer soorten dan alleen de Gele Kwikstaarten en de Graspiepers. De Tapuit, Roodborsttapuit en het Paapje worden er ook waargenomen, dus ik hoopte misschien één van deze te treffen…
Ik ben ongeveer in dezelfde tijd geweest als de vorige keer. Ik was er weer rond 8 uur ’s ochtends en ben de verdere ochtend gebleven. Om de kans op de andere soorten wat te vergroten, heb ik de Kooiweg nu wat vaker afgereden.
Als eerste trof ik weer een Gele Kwikstaart. Nou was dat niet zo moeilijk aangezien hij aan de overkant van het weggetje in een akker zat. Met zo’n achtergrond zie je goed hoe geel ze eigenlijk zijn…
De Graspieper ging deze keer niet op een paaltje vlakbij zitten, maar ik kon hem wel “vangen” tijdens zijn baltsvlucht. Dat vond ik minstens zo leuk!
Op de site wageningen.waarneming.nl had ik al gezien dat er ook Bruine Kiekendieven zouden moeten zitten. Ik had ze er nog niet eerder kunnen vastleggen, maar nu zag ik een vrouwtje vliegen op redelijke afstand, dus eindelijk lukte het nu wel. Toen zij weer gepasseerd was, kwam er een Gele Kwikstaart uitgebreid zingen op het paaltje van de Graspieper. Z’n zang was misschien niet zo mooi, maar het gaf wel een fantastisch plaatje!
Een week geleden had ik ze niet gezien, maar de Grutto’s waren vandaag ook bereid er even mooi op te komen staan. Het is toch heel leuk deze mooie vogels zo dicht bij huis ook te kunnen vinden. Toen ik weer een keer het weggetje afreed, zag ik aan het einde van de velden weer een grote roofvogel. Toen ik beter keek, bleek dit het mannetje van de Bruine Kiekendief te zijn. Ze zaten er dus zeker en waarschijnlijk behoorlijk vast! Helemaal aan het einde van de weg stond nog een Torenvalkje te bidden. Deze had ik wel eerder gezien, maar ook dit blijven prachtige vogels om vast te leggen.
Met al deze soorten was de ochtend omgevlogen en ben ik weer naar huis gegaan. De Bennekomse Hooilanden hebben inderdaad veel te bieden!
 

De vogels van 25 april