browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Zeeland 25 januari

Posted by on 25 januari 2013

 

25 januari

Eindelijk, eindelijk weer eens een echte vogeldag! Toen ik vorig jaar januari naar Zeeland was geweest, heb ik direct gezegd de winter erna weer te gaan. Zeker met m’n nieuwe lens zou het mooi zijn te kijken of ik de Uilen nog mooier op de foto zou kunnen krijgen. In de aanloop naar deze dag heb ik dagelijks op vogelkijkhut.nl gekeken of ze waargenomen waren en wat er eventueel nog meer zou zitten. De Velduilen lieten het afweten. 1 Maal heb ik gezien dat er 1 gezien was, maar verder de hele winter niet. Wel zag ik dat er zat andere soorten waargenomen waren wat de reis toch wel de moeite waard zou maken. Ik wilde toch wel heel graag gaan wat ik ook zou gaan zien: ik kon weer eens gaan vogelen!

Brouwersdam

Op waarneming was ook te zien dat op de Brouwersdam vaak leuke soorten te zien zijn. De 2 keer eerder dat ik naar Zeeland was geweest, had ik me niet gerealiseerd dat ik over deze dam heen kwam… Nu ben ik dus nog vroeger vertrokken zodat ik de Brouwersdam mee kon nemen. Ik was zelfs zo vroeg vertrokken dat ik vergeten was handschoenen en een muts mee te nemen. Bij het laatste pompstation voor Zeeland vond ik ze nog en heb ze meegenomen. Achteraf kan ik zeggen dat ik daar héél blij mee was: wat was het koud!
Toen ik op de Brouwersdam aankwam scheen de zon volop. Ik ben de ventweg afgereden en heb goed gekeken of ik iets zou zien. Op de basaltblokken zaten wat Scholeksters en er zwommen enkele Wilde Eenden. Ook zwommen er Rotganzen rond en liepen er op een halfrond strand aan het einde van de ventweg wat Strandlopers. Ik heb m’n auto daar neergezet en zag een Pieper niet ver van me vandaan zitten. Gezien de omgeving en hoe hij eruit zag, ga ik ervanuit dat het een Oeverpieper was. Ik ben naar het strand gelopen, maar wilde er zeker van zijn dat ik niks zou verstoren, de vogels hebben het toch al moeilijk genoeg, zodat alles op behoorlijke afstand bleef. Ik ben toen maar een berg basaltblokken overgeklommen en daar vond ik een Zilverplevier en een Drieteenstrandloper. De eerste kreeg ik weer niet mooi scherp op de foto (ik heb hem wel even moeten opzoeken: in oktober 2011 heb ik een soortgelijke vogel op de foto gezet. Toen heb ik hem als Goudplevier bestempeld. Wanneer ik de foto’s nu vergelijk vind ik de vogel van vandaag lichter op de borst wat zou moeten duiden op een Zilverplevier…). De tweede kwam steeds dichter naar me toe, dus daar werden de plaatjes heel redelijk van.
Toen ik terugkwam bij m’n auto, zag ik een Eend zwemmen ver op het water en kon deze niet thuisbrengen. Ook deze heb ik opgezocht en het bleek een vrouwtje van de Brilduiker te zijn.
Ik ben doorgereden naar Serooskerke en kwam ook daar aan met prachtig weer. Direct toen ik de afslag genomen had, zag ik een Kramsvogel: een soort welke ik ook nog heel graag mooi wilde hebben. Het lukte me niet om hem te fotograferen, maar toen ik verder wilde gaan en nog even de andere kant opkeek, bleek ik naast een bessenstruik te staan met een kleine tiental Kramsvogels! Ik kon een hele serie maken met prachtig licht, dus opgetogen kon ik verder.

Winters Zeeland

Eén van de soorten welke er gezien was, was het Bokje. Nog zo’n soort die ik heel graag eens zou zien. Langs de weg waarop ik reed, ligt een sloot en daar zouden ze kunnen zitten. Verderop stond een auto met een grote lens uit het raam: een fotograaf was bezig een Watersnipje te fotograferen. Ik wilde niet achterblijven en heb deze heel leuke soort ook vastgelegd. Toen ik verder gereden was, kwam ik de fotograaf weer tegen bij het veld waar vorig jaar de Blauwe Kiekendief zat. We raakten even aan de praat en het bleek een fotograaf uit Rotterdam te zijn die regelmatig naar dit gebied kwam. Hij wist te vertellen dat de Velduilen inderdaad niet geweest waren, dus heb ik me maar gestort op de Tureluurtjes die er wel volop zaten. Bij een smalle vaart, die nog gedeeltelijk open was, zaten nog meer Tureluurtjes maar ook Bonte Strandlopers. Heel even zag ik langs een “schicht” lopen: een Waterral kwam heel even uit z’n dekking! De foto’s stellen niks voor, maar ik heb hem wel gezien! Ik ben weer verder gegaan en kwam uit bij het terrein waar de Uilen zaten tussen de dijken in. Daar stond de fotograaf ook weer bij een sluisje en scharrelde weer een Watersnipje rond. Wat heel jammer was, was dat het juist in dit gedeelte behoorlijk mistig was. Dat maakte de foto’s niet mooier, ook niet van de Wulp die daar even ging zitten en de Bonte Strandloper, maar het was toch heel leuk om ze aan het werk te zien. Ik ben weer teruggereden naar de vaart en nu zwommen er ook nog Slobeenden. Ook deze vastgelegd en verder gegaan naar de eerder genoemde sloot. Daar stonden inmiddels meer fotografen maar zaten ook meer Watersnippen.

Het verschil tussen een Watersnip en een Bokje…

De omstandigheden waren hier ook wat beter geworden dus eindelijk kreeg ik weer eens mooie plaatjes van deze heel leuke soort. Omdat ik zo gefocust was op de Snippen, zag ik in eerste instantie niet dat er een andere wegsloop: een Bokje sloop weg bij een Watersnip! Ik kon hem volgen en hij ging niet veel verderop zitten. Na zo’n 150 opnamen waarbij totaal geen beweging zat, ging hij aan de wandel en heb ik hem in andere posen kunnen vastleggen. Wat een geweldig leuke vogel! Ze lijken erg op de Watersnip, maar zijn kleiner, hebben een kortere snavel en hebben geen lichte streep over het midden van hun kop. Toen ik dacht dat ik wel voldoende opnamen had, werd ik nog even opgeschrikt door een flits: een IJsvogel ging op nog geen 3 meter van me in een Rietstengel zitten! Dit kon ik niet vastleggen (te dichtbij en de autospiegel zat in de weg…), maar al heel snel ging hij iets verderop in een Wilg zitten. Na 10 foto’s vloog hij weer op en vloog via de sloot weg. Ik ben toen nog even met een aantal andere fotografen gaan praten, maar al vrij snel bleek dat zij de zaken iets anders bekeken dan ik en ik ben dus maar weer verder gegaan.
 

Nog een winters plaatje…

Het werd inmiddels ook donkerder en donkerder en al snel zou er te weinig licht. Ik ben dus snel nog een keer richting de Plompetoren gereden waar ik een groepje Veldleeuweriken trof. Tussen de sneeuw scharrelde ze rond op zoek naar voedsel. De vogels hebben het maar zwaar… Toen ik opkeek zak ik in de verte een grote vlucht Smienten rondvliegen. Ik had deze al eerder op de dag op de dijk waar ik stond gefotografeerd, maar nu vloog er een grote groep rond, samen met een groep Brandganzen.

Twéé Slechtvalken!!!

Al snel zag ik de reden: er vloog een Slechtvalk rond! Deze ging redelijk bij me in de buurt zitten (tenminste: helemaal achterin een veld op een prikkeldraadpaaltje van een rij paaltjes waar ik naast stond…). Ik weet niet helemaal zeker meer hoe het ging of waar hij vandaan kwam, maar niet veel later zat er een tweede Slechtvalk! Op de zelfde rij paaltjes, maar een ietsje dichterbij. Natuurlijk ook deze vastgelegd, met inderdaad steeds beroerder licht, en ook nog opnamen gemaakt van de 2 in 1 beeld.
Hierna ben ik weer richting huis gegaan. Een Veldleeuwerik rondscharrelend op de weg was het laatste wat ik vastgelegd heb.
 
Ondanks de afwezigheid van de Velduilen en de kou, heb ik een heerlijk, geweldige dag gehad! Een aantal nieuwe soorten en oude bekenden prachtig kunnen vastleggen. En ik heb er een paar warme handschoenen en een mooie muts aan over gehouden!