browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ede januari 2013

Posted by on 20 januari 2013

 

januari

We zijn verhuisd! Sinds eind december wonen we in ons nieuwe huis en zijn langzaam aan het settelen. Omdat we hier druk mee waren, heb ik niet kunnen vogelen, maar ook de tuinvogels kwamen er bekaaid vanaf: pas halverwege de maand ben ik begonnen met voeren.
Eerlijk gezegd verwachtte ik er niet al te veel van. We wonen nu midden in een, wel groene, wijk, maar we hebben niet zo’n bosje voor ons als we bij het oude huis hadden. Ook de tuin is wat karig: een grasveld met nette Coniferen eromheen.
Na een dag, misschien wel vanwege de vorst en de sneeuw, verschenen de eerste vogels al. En wat voor een vogels! Het begon met een heleboel Vinken. En tot mijn grote verbazing en vreugde kwam er ook even een Appelvink langs! Verder kwamen er soorten welke ik ook regelmatig bij ons oude huis zag: Kool- en Pimpelmeesjes, Roodborstje, Heggenmus, Houtduif, veel Groenlingen en een paartje Merels. Dit was na één dag en dat beloofde wat voor de rest van de winter.
Nou was het alleen wel lastig fotograferen. Vanuit het huis is de afstand eigenlijk net iets te groot (in tegenstelling tot het oude huis waar de afstand soms net te klein was…) en er zit dan natuurlijk altijd glas tussen, wat de kwaliteit van de foto’s niet ten goede komt. Ik ben die avond dan ook gaan bedenken of het anders zou kunnen, bijvoorbeeld gebruik makend van mijn camouflagekleed.

De opstelling in het nieuwe huis

De volgende dag viel ik eerst weer in een enorme verbazing: alle eerder genoemde soorten kwamen weer langs, zelfs de Appelvink, maar ook verschenen er nu 3 Geelgorzen! Dat had ik in deze omgeving helemaal niet verwacht. Ook deze heb ik vanuit huis kunnen vastleggen, waarna ik verschillende plekken en mogelijkheden met het kleed ben gaan proberen. De vogels voelden blijkbaar allemaal toch nattigheid, want ze bleven en masse weg. Ik heb het maar niet te lang gedaan, om de vogels niet te veel te storen en ben vanuit huis weer verder gegaan. Volgend jaar moet ik een hutje gaan bouwen…
De rest van de maand bleef het doorgaan met de vogelbezoeken. Alle soorten bleven verschijnen en ik heb regelmatig mooie foto’s kunnen maken in verschillende omstandigheden: sneeuw, groen, helder en bewolkt. Al mijn verwachten zijn overtroffen, wat een geweldig begin!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22 januari

Soms kriebelt het te veel en moet je er uit. Na een ochtend wikken en wegen, ben ik een middagje naar de Arkemheense polder geweest. Omdat het een bliksembezoek betrof, noem ik hem verder niet apart. Ik ben naar het “verboden gebied” gereden in de hoop Watersnippen te zien. Deze heb ik niet gevonden, maar wel op de open wateren Grote Zaagbekken en Nonnetjes. Ook zag ik 2 Piepertjes waarvan ik van 1 met zekerheid kan zeggen dat het een Graspieper is. De andere waarschijnlijk ook, maar dat is af en toe zó moeilijk… Als laatste trof ik ook nog een Kuifeendje en daar bleef het bij. Het was een koud, maar prachtig zonnig bezoek.
 

De vogels van 22 januari