browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hof van Twente 23 juli

Posted by on 23 juli 2012

 

23 juli

Regelmatig kijk ik even op de site van Han Bouwmeester en het bleek dat er een tweede hut in gebruik was genomen, waarmee Han met de volgende foto reclame maakte.
Aangezien ik heel graag de Sperwer nog een keer mooi op de foto wilde krijgen, leek deze hut me een uitgelezen mogelijkheid. Misschien kwamen er ook nog andere bezoekers langs…?

Schuilhut 2 van Han Bouwmeester

Ik heb dus een afspraak gemaakt voor de 23ste en was er al vroeg: om iets voor 7 uur stonden m’n spullen klaar en kon het grote wachten beginnen. Op advies van Han had ik me lekker ingesmeerd met Deet: het zou er moeten stikken van de muggen.
De hut was een stuk kleiner dan de eerste hut. Er stonden 2 stoelen en dan was er nog maar iets ruimte over. Het watertje lag een stukje verderop, wat hoger, zodat je er vanuit de hut overheen keek. Ik vond het een heel leuke setting, echt anders dan bij hut 1.
Om ongeveer 20 seconde over 7 kon ik m’n eerste foto’s al maken. Allereerst kwam er een Boomklever en ietsje later een Heggenmus.
De hele dag door kwamen er verschillende soorten zitten, maar de Sperwer blonk uit in afwezigheid. Wel kon ik een nieuwe soort bijschrijven: de Fazant kwam de setting eventjes vakkundig overhoop halen. Ook leuk was de Boomkruiper, welke je niet zo vaak voor zo’n hut treft.

Het jonge grut

De andere beestjes

Natuurlijk waren de Mezen weer goed vertegenwoordigd: Glanskop, Kool- en Pimpelmees. Ook bij deze hut kwam een Grote Bonte Specht langs en zaten er Vinken en Winterkoninkjes. Gelukkig bleken er ook nog Zwartkoppen te zitten (het dramatische einde van één van hun soortgenoten weerhield de anderen er blijkbaar niet van bij dit plasje te komen drinken en baden) en was er heel even een Tjiftjaf. Met het noemen van de Houtduif, Roodborst en Zanglijster is de lijst met vogelsoorten compleet. Met de Eekhoorn en Bosmuis is de hele lijst compleet.
Het licht op het watertje was wel wat lastig: het was er vrij donker, terwijl soms het licht er juist volop op scheen. Het vinden van de juiste camera-instelling was dan ook niet makkelijk.

Vogels in de spotlights

Wat leuk was om te zien, was het grote aantal jonge vogels van verschillende soorten. Hun ouders hebben blijkbaar weer goed hun best gedaan want er zat voldoende kroost.
Hopelijk dat ik ze misschien volgend jaar als volwassen nog eens vast kan leggen…
Zonder ook maar één muggenbeet ben ik weer gegaan. Het was een leuke hut, maar ik denk dat ik een volgende keer mijn geluk toch weer in hut 1 ga beproeven…