browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Wageningse Nevengeul & Bennekomse Hooilanden 17 en 27 mei

Posted by on 27 mei 2012

 

17 mei

Al een aantal dagen zag ik op verschillende sites (vogelkijkhut.nl, wageningen.waarneming.nl) dat de Grote Karekiet weer was neergestreken in de Wageningse Nevengeul. Vorig jaar was het me gelukt er mooie foto’s van te maken, dit jaar wilde ik dat zeker proberen te evenaren.
Omdat het gebied eigenlijk niet zo ver weg ligt van de Bennekomse Hooilanden, had ik het idee gekregen ze te combineren. De weersvoorspellingen voor vandaag waren goed, dus om half 6 stond ik aan de nevengeul.

Zonsopkomst boven de Nevengeul

De zon was nog niet op, maar begon langzaam te stijgen, waardoor er een prachtig beeld van de nevengeul ontstond.
Ik ben op een andere manier het gebied in gelopen, vanaf de veerweg via de “Aan de Rijn”, zodat ik al direct overspoeld werd door de zang van Bosrietzangers, Roodborsttapuiten, Rietgorzen en andere drukdoenders.
Toen ik aankwam bij het bruggetje bij de rietkraag waar de Karekiet vorig jaar zat, kon ik hem nog niet horen. Wel hoorde ik Kleine Karekietjes en ook hier weer Rietgorzen. Ik heb me opgesteld langs het riet en heb een tijd staan luisteren en wachten. Al wat ik zag en hoorde: geen Grote Karekiet. Wel hoorde ik een Kleine waar de zang iets weghad van de Grote, maar zelf hoorde ik hem niet. Ik begon te twijfelen of hij er wel zat (en dat doe ik nog steeds…). Om het thuis nog eens te bekijken en te beluisteren, heb ik er een filmpje van gemaakt.
Achter mij hoorde ik de roep van een Roodborsttapuit. Ik zag het mannetje en vrouwtje en beide bleven even mooi zitten.
Toen de zon echt opkwam, werd het licht even heel mooi rood en kwam een Rietgors prachtig uit, zittend in het riet. Toen ik weer een tijdje naar een (Kleine) Karekiet had staan kijken en luisteren, kwam er ineens een andere vogel naast zitten. Ik kon het niet direct goed zien, maar hel bleek een Blauwborst te zijn. Grappig dat ik ze in 1 plaatje kon vangen.

De Nevengeul

Omdat ik de Grote Karekiet niet zag of hoorde, ben ik al redelijk snel weer verder gelopen lans de Nevengeul. Overal om me heen hoorde ik Bosrietzangers. Eéntje ervan nam zelfs de moeite te blijven zitten tijdens het zingen, zodat ik hem aardig kon portretteren. Thuis bleek er alleen een heel naar takje precies voor hem te lopen…
Ik ben doorgelopen naar het houten bruggetje om de geul over te steken en heb daar even staan ontbijten in het gezelschap van een Fuut met jongen en een paartje Knobbelzwanen. Ook hoorde ik overal Koekoeken en vlogen er Visdiefjes en Gierzwaluwen rond.
Na het ontbijt ben ik doorgelopen richting de Rijn. Ook hier klonken verschillende Bosrietzangertjes, Tjiftjafjes, Zwartkoppen en Grasmussen. Toen ik een tijdje stil stond om te zien of de Koekoeken zich lieten zien, kwamen er een Grasmus en Heggenmus volop zitten zingen. Zo tussen de bloeiende Meidoorns gaf dit wel een ultiem voorjaarsplaatje…
De Koekoeken hoorde ik de hele tijd al roepend rondvliegen tussen een bomenrij en de struikenrij waar ik stond. Ze lieten niet alleen het alom bekende “koekoek” horen, maar ook hun kenmerkende “lachen”. Ik wilde graag eens een goede foto van deze soort, dus ik ben tussen de struiken gaan staan (en tussen de muggen) en heb een tijd staan wachten op wat zou komen. Verschillende keren lieten de Koekoeken zich goed zien. Het bleek alleen erg lastig om ze vast te leggen: vaak zag ik ze net te laat, focuste het toestel niet goed of waren ze gewoon te snel. Op een bepaald moment kwam er ook ééntje achter me zitten, op ongeveer 4 meter afstand, maar dit was weer tegen de zon in! Het was erg spannend, maar mooie/goede plaatjes heeft het niet opgeleverd. Volgend jaar opnieuw?
Ik ben weer verder gelopen tot aan de Rijn-dijk en afgeslagen naar de voormalige steenfabriek.

De Dijk

Tussen de dijk en het water zaten ook weer heel wat Bosrietzangers en Grasmussen. Ook zaten er Kneutjes, maar deze lieten zich nauwelijks zien. Bij het haventje was een Grasmus al zingend aan het foerageren en kwam van tijd tot tijd aardig vrij te zitten. Bij de bocht naar links, richting de Veerweg, ben ik weer even blijven staan omdat daar verschillende Zwaluwen regelmatig overkwamen. Het waren Gierzwaluwen, Oever- en Boerenzwaluwen. Toen ik daar zo stond, kwam ook hier een Grasmus in een Meidoorn heel mooi in beeld. Eindelijk eens écht mooie plaatjes van deze soort.
Weer terug bij het bruggetje over de nevengeul (waar de Grote Karekiet had moeten zitten…), heb ik geprobeerd om de eerder genoemde Zwaluwen vliegend vast te leggen. Het was erg lastig, maar er zaten aardige plaatjes bij. Blijven oefenen…
Toen ik hier wel zo’n beetje mee klaar was, ben ik weer richting de auto gelopen. Opeens hoorde ik Puttertjes zingen en ze bleven zelfs aardig zitten! Zo kon ik het hier afsluiten met deze kleurrijke vogels.
Hierna ben ik naar de Bennekomse Hooilanden gereden. Gelukkig zat er weer een Gele Kwikstaart te poseren: wat zijn het toch mooie vogels! Een Graspieper op een paaltje zorgde nog even voor het clichét plaatje en daarna ben ik zeer voldaan weer naar huis gereden.

 

27 mei

Het volgende klinkt misschien vreemd of overdreven: eigenlijk ben ik nooit helemaal tevreden met mijn foto’s. Vaak als ik thuiskom en ik ga de gemaakte foto’s bewerken, zie ik onscherpte en vaagheid. Ik hoorde het ook wel eens omschrijven als “fuzzy”.

De resultaten van de test opnamen… (bron:the-digital-picture.com)

Omdat het me steeds meer begon te irriteren, ben ik eens gaan surfen en kwam een site tegen waarop lenzen getest werden door het maken van opnamen van een fantoom. De resultaten kon je vergelijken met andere lenzen en op verschillende manieren.
Mijn lens stond er ook tussen… Toen ik de opname van het fantoom zag, was het een “feest van herkenning”! Ook hierop zag ik de onscherpte en dubbele lijnen, welk effect nog versterkt werd wanneer je een 1,4 converter gebruikte. Wat ik dus eigenlijk altijd doe…

De Wageningse Nevengeul op een prachtige dag

Zonder converter leek het beeld iets beter en daarom had ik me het volgende voorgenomen: ik ga hetzelfde rondje maken als de 17de, als de omstandigheden hetzelfde zijn, en gebruik dan geen converter. Hoeveel beter zullen de foto’s dan zijn en kom ik dan geen mm’s tekort…?
De omstandigheden bleken weer prachtig te worden, dus in alle vroegte stond ik weer bij het “Grote Karekieten bruggetje”.
Het verhaal is grotendeels hetzelfde als 10 dagen geleden. Langs de Nevengeul bleven alleen nu de Kneutjes aardig zitten en kwam er een Zanglijster langs.
Helaas waren de Koekoeken minder actief en heb ik ze niet kunnen vastleggen, maar kwam er wel een Grasmus heel dichtbij toen ik op ze stond te wachten. De Bosrietzangertjes waren ook weer overal te horen en lieten zich een paar keer mooi zien. Zeker vanaf de dijk waar je een mooi overzicht over de Nevengeul hebt.
Weer terug bij de brug vloog er een Visdiefje heel mooi laag over (wat met 400 mm wel makkelijker vast te leggen is…) en zaten er nu ook weer Gierzwaluwen en Oeverzwaluwen. Als extra vloog er een Aalscholver over, waarna ik weer naar de Bennekomse Hooilanden ben gereden en ook nu weer een Gele Kwikstaart kon vastleggen, al was het wel op iets grotere afstand.
Heel benieuwd naar de resultaten ben ik naar huis gereden. Zou het nu echt beter zijn…?