browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Bennekomse Hooilanden 11 en 12 mei

Posted by on 12 mei 2012

 

11 mei

Op een wat vreemde manier raakte ik aan de praat met een vogelaar uit de buurt. Hij was net naar Texel geweest en toen ik hoorde wat hij allemaal waargenomen had, begreep ik wel dat ik met een échte vogelaar te maken had. Hij vertelde dat hij ook fotografeerde en dat hij regelmatig waarnemingen opgaf op wageningen.waarneming.nl. Ik vertelde hem over mijn site en hij beloofde eens een kijkje te komen nemen.

De Bennekomse Hooilanden met Hollandse luchten (en Schaapjes!)

Snel had hij een reactie geplaatst, met een link naar zijn foto’s op “waarneming”. Echt prachtige foto’s van vaak bijzondere soorten! Hij had al gezegd dat sommige foto’s alleen dienden om aan te geven om welke soort het ging, maar ook dat waren plaatjes.
Ik had het met hem erover dat ik het moeilijk vond in de buurt te weten waar ik snel even heen zou kunnen gaan. Hij vertelde over de Bennekomse Hooilanden. Dit is een gebied tussen Bennekom en Veenendaal, tussen de Kraats en de Grift. Het is een ruig stukje, drassig land tussen weiden waar schapen grazen. Het pad vanwaar je mooi uitzicht hebt, is tevens een telpost. De laatste 2 weken van april en de eerste 2 van mei, trekken hier heel veel soorten voorbij. De Wageningse waarnemings club is heel actief en je kunt in die periode prachtige soorten in hun lijst voorbij zien komen.
Voor mij gaat het niet om deze speciale soorten (misschien later ooit nog eens…), maar er zouden ook Gele Kwikstaarten, Roodborsttapuiten, Tapuiten en andere leuke soorten moeten zitten.
Om de omgeving daar een beetje te verkennen, ben ik er ’s avonds eens heengereden. Toen ik er aankwam, stonden er verschillende andere vogelaars. Het bleek dat oa mijn bron weer een bijzondere soort had waargenomen: een Roodkeelpieper. Deze heb ik niet gezien, maar al snel zag ik de eerste Gele Kwikstaarten. Ik heb me daar op geconcentreerd en de eerste, niet mistige, foto’s kunnen maken.
Het waren nog niet de mooiste, dus ik moest maar snel eens teruggaan…

De vogels van 11 mei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

12 mei

De volgende ochtend ben ik vroeg alweer gegaan. Ik was om half 6 ter plaatse. Ik heb de auto neergezet op een plek waar ik de avond ervoor een aantal keer een Gele Kwikstaart voorbij zou vliegen en ben gaan zitten afwachten in deze mobiele vogelhut.
Al snel kwam de eerste Kwikstaart in de buurt zitten: eerst op de draad, daarna op een paal. Ik kon heel wat foto’s maken en nadat deze vogel gevlogen was, kwam een half uur later de volgende alweer poseren. Dat ging een aantal uur zo door, zodat ik eindelijk goede foto’s van Gele Kwikstaarten had.

Ook Gele Kwikstaarten hebben het hoogste lied!

In de tussentijden, wanneer er even geen Kwikstaarten waren, heb ik ook eindelijk eens een écht goede foto van een Graspieper gemaakt. Verder ook nog van verschillende weidevogels, zoals de Kievit en de Grutto. Een voorbij vliegende Zwarte Kraai en een hoog overvliegende Buizerd maken de lijst compleet. Wat trouwens wel heel leuk om te zien was, was het verdedigen door de Grutto’s en Kieviten tegen deze rovers: complete luchtgevechten werden uitgevochten boven de velden.
Ik heb ook nog even staan kijken of ik de Tapuit die er vorige avond nog zat kon vinden. Helaas niet, maar enkele Gierzwaluwen gaven ook een luchtshow vlak boven me.
In de tijd dat ik daar was, kwamen er verschillende vogelaars langs. Sommigen kwamen even langs en vroegen of ik “hem” al gezien had. Het bleek dat ze allemaal opzoek waren naar de Roodkeelpieper. Het lijkt toch wel iets bijzonders te zijn… Ik heb hem niet gezien en na enkele dagen kwam hij ook niet meer voor op de waarnemingslijst. Volgend jaar als ik er weer eens heen ga, moet ik toch maar beter opletten…
 

De vogels van 12 mei