browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hof van Twente 11 januari

Posted by on 11 januari 2012

 

11 januari

Na alle sombere dagen van de laatste maanden, keek ik er echt naar uit om er weer eens opuit te gaan. Ik had na de zeer geslaagde dag in november direct weer een dag geboekt om in de hut van Han Bouwmeester te gaan zitten om te kijken wat er allemaal voor de lens wilde komen in misschien wel een winters landschap…
In de aanloop ernaar toe, werd de weersvoorspelling steeds somberder en de dag ervoor stonden er alleen nog maar wolkjes…
Ik besloot toch te gaan, je kon niet weten…
Toen ik in het bos kwam heb ik een opstelling gemaakt, wat voer her en der neergelegd en ben in de hut gaan zitten in afwachting van wat zou komen. Terwijl ik nog bezig was met het opbouwen, hoorde ik regelmatig een Groene Specht en verschillende Goudvinken.
Het eerste vogeltje dat zich liet zien, was een Glanskopje. Al snel volgde er een aantal Kool- en Pimpelmeesjes. Deze zaten er volop, dus ik had genoeg om naar te kijken.

Het wat sombere uitzicht…

De eerder genoemde geluiden bleef ik horen, maar ze lieten zich niet zien. Maar goed, de dag was nog lang…
De Meesjes bleven regelmatig komen, en af en toe verscheen er een andere gast: het Winterkoninkje kwam een aantal keer vlak voor me zitten, het koppeltje Grote Bonte Spechten kwam om beurten langs en een aantal Vinken liet zich ook mooi zien.
Inmiddels was gebleken dat de omstandigheden om te fotograferen verre van optimaal waren: met 400mm en een diafragma van 4.0 en een iso waarde van 1250 (!) kon ik nog redelijk onbewogen foto’s maken. Maar helaas lukte ook heel veel niet.
De Spechten lieten zich niet vastleggen, het Heggenmusje niet en maar 1 foto van het Roodborstje was gelukt.
De soorten die ik om de hut had gehoord hebben zich die middag niet laten zien en ook een aantal andere van de vorige keer hebben het laten afweten.
Maar: van de vogels die wel mee wilden werken heb ik eigenlijk nog heel mooie foto’s kunnen maken. De Pimpeltjes poseerden mooi, 2 Winterkoninkjes gingen er mooi voor zitten en een koppeltje Vinken heb ik ook mooi vast kunnen leggen. Maar het meest blij was ik met een foto van een Koolmees: ik vind het net een staatsieportret van een hele mooie vogel.
Om 5 uur ben ik weer naar huis gereden. Toen ik thuis de foto’s beter bekeek, bleek dat er inderdaad echt mooie plaatjes bijzaten.
Al met al heb ik een heel lekkere dag gehad en ben ik blij dat ik gegaan ben: onder alle omstandigheden is het de moeite waard om naar buiten te gaan!

De vogels van 11 januari