browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Oostvaardersplassen 5 augustus

Posted by on 5 augustus 2011

 

5 augustus

Na de mooie plaatjes van afgelopen woensdag, had ik nog 1 wens: een IJsvogel met een visje…
Ik ben dus maar weer ’s ochtends vroeg aangereden en zat om kwart over 8 alleen in de schuilhut. Na 10 minuten (!) verscheen het IJsvogeltje al! Ik heb snel enkele foto’s gemaakt waarna ze naar beneden dook. Zou ze bovenkomen met een visje? Nee dus. Het wachten moest dus nog maar even duren.
Na een half uur kwam ze alweer, terwijl ik net even weg was… Ik hoorde het gepiep en ben heel voorzichtig naar binnen gelopen en op mijn plek gaan zitten. Ze bleef mooi zitten! De zon scheen net volop waardoor je een heel ander beeld kreeg. Ook nu lukte het weer om een aantal foto’s te maken voordat ze weg vloog, maar…: geen visje…

Het verschil in lichtomstandigheden: 2 niet-nabewerkte foto’s…

Ik had nog een 2de opdracht voor mezelf bedacht: een mooi aanvlieg beeld proberen te maken, waarbij je dan de oranje onderkant van de vleugels uitgespreid ziet.
Inmiddels had ik al heel wat mooie foto’s en dit leek me een mooie aanvulling.
Na weer een half uur verscheen ze weer! De eerste poging voor dit aanvlieg beeld was redelijk, er was net te weinig licht en ze viel wat buiten beeld. Heel even leek het alsof ze schrok van de camera’s (er was inmiddels een echtpaar bij komen staan), maar ze ging direkt weer zitten. Het licht was wel weer prachtig maar beide opdrachten waren nog niet volbracht… Ik moest dus nog maar wat langer blijven.
1 Van de vogeltjes heeft nog een hele tijd om de plas gezeten op verschillende plekken verder weg. We (2 medefotografen en ik) zagen haar op grote afstand vissen vanuit een wilg en biddend boven het water. Op een bepaald moment kwam ze dichterbij, maar niet meer voor de hut.
Na een aantal uur en aflossing van de wacht (er waren andere mensen in de hut bijgekomen, het was weer wat drukker), kwam ze nog even in de wilg naast de hut zitten (zie de foto van 28 juli), waarna ze wegvloog en zich de rest van de middag niet meer heeft laten zien. Ik heb nog een uur of 3 zitten wachten en ben gegaan toen het licht minder werd.
In totaal ben ik 10 uur in de hut geweest, en heb weer prachtige plaatjes kunnen maken van deze prachtige soort. Helaas niet degene die ik me voorgenomen had, dus ga ik nog maar eens terug….
Al die tijd dat ik er zat, zaten er weer dezelfde soorten als 2 dagen geleden. Ook nu kwam het vrouwtje van de Bruine Kiekendief heel mooi over, maar ik was (weer eens) te laat… Ook zagen we een Sperwer en zag ik later een Boomvalk jagen in de verte.
Weer was het een heerlijke dag en heb ik mooie foto´s kunnen maken. Maar de volgende keer ga toch maar weer eens een stuk wandelen…

De (IJs)vogels van 5 augustus