browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Oostvaardersplassen 28 juli

Posted by on 28 juli 2011

 

28 juli

Na mijn vorige uitstapje waarbij ik geen IJsvogels, maar wel een Boomvalk had gevonden, had ik bedacht dat ik ze maar weer eens moest gaan zoeken en proberen ze allebei te zien…

In plaats van de Lepelaarplassen ben ik naar de Oostvaardersplassen gegaan om de IJsvogel te zoeken. Vorig jaar heb ik er daar 1tje bij de “Poelruiter” kunnen fotograferen en ik wilde proberen of ze er misschien weer zaten. Dus ben ik als eerste naar deze hut gereden. Toen ik er aankwam, bleek dat er nog 2 fotografen zaten te wachten. Zij hadden inderdaad al een IJsvogeltje gezien, maar deze bleef hele tijd op grotere afstand. Ik heb mijn spullen opgebouwd en ben ook gaan zitten wachten. Ik heb het IJsvogeltje in de verte zien vissen vanuit een overhangende Wilg, maar hij kwam niet dichterbij, totdat hij ineens onze kant opvloog en in een Wilg aan de zijkant van de hut ging zitten. Mijn collega’s stonden er daar beter voor en konden een aantal aardige plaatjes maken. Mij lukte het ook wel, maar eigenlijk was het net te ver. Na een minuutje ofzo, vloog hij weg over de hut en heeft zich niet meer laten zien.

IJsvogeltje bij de Poelruiter

Ik ben dan ook gegaan, opzoek naar de Boomvalk. Onderweg naar de auto kwam ik weer een fotograaf tegen die vroeg ik hem gezien had. Later kwam ik hem weer tegen bij het bezoekerscentrum en het bleek dat er zelfs 2 IJsvogeltjes gekomen waren welke prachtig op de goede tak hebben zitten poseren…

Zoals altijd ben ik als eerste weer naar de “Kluut” geweest. Daar was een Lepelaar druk aan het foerageren. Met zijn snavel in het water ging hij met zijn kop van links naar rechts en liep hij langzaam rond. Af en toe zat hij blijkbaar achter iets aan en trok hij met zijn kop in het water een sprintje. Wanneer hij iets ving, werd dit opgegooid en ving hij het met zijn snavel. Dit alles was erg leuk om een keer zo goed te kunnen bekijken.

Lepelaar op jacht…

Rond het watertje waar ik de vorige keer de Boomvalk had gezien, trof ik niets. Alleen een Bosrietzanger welke direct wegvloog, maar verder was het rustig. Ik ben doorgelopen naar “Wigbels Eiland” om te kijken of de Grasmussen inmiddels gezinsuitbreiding hadden gekregen en of er misschien Kiekendieven voorbij zouden komen.

Al snel bleek dat de Grasmussen inderdaad jongen hadden: de ouders kwamen regelmatig aanvliegen met voedsel. Ze gebruiken dezelfde route als de vorige keer, dus ik wist hoe ik het best kon gaan staan.

Vanuit de hut hoorde ik van alles om me heen: Putters (waarvan er 1tje heel kort precies voor de hut vrij kwam zitten: ik was te laat…), Kneutjes en Groenlingen, Grauwe Vliegenvangers en Kleine Karekieten en er kwam een Fitis eventjes heel mooi zitten. Vanuit de hut heb je uitzicht over een groot gebied van de plassen waar honderden Ganzen, Kieviten en andere waaders zitten.

Op een bepaald moment was er grote opschudding en vlogen er verschillende vogels verschrikt op: ik zag nog net hoe eén Valk  probeerde een Houtduif uit de lucht te grijpén (een Slechtvalk(?)). Niet veel daarna weer grote consternatie: er vloog een vrouwtje van de Bruine Kiekendief voorbij. Helaas net te ver weg, maar ik kon nu wel wat opnamen van haar maken.

Dagpauwoog op de plek waar de Boomvalk zou moeten zijn, ook mooi…

Na een uur of 2 ben ik weer verder gegaan. In het wilgenbos hoorde en zag ik nog verschillende soorten, maar niets liet zich fotograferen. Ik zag Grasmussen, Fitisjes, Tuinfluiters, Grauwe Vliegenvangers en heel veel Puttertjes.

Toen ik weer bijna bij het bruggetje was, ben ik toch maar weer even gaan kijken of de Boomvalk er zat: helaas. Wel zaten er verschillende Fitisjes en kwam er een Matkopje heel mooi zitten. Ook nu weer was ik net te laat, maar ik heb toch nog een opname van wat verder weg kunnen maken.

Poserende IJsvogel…!

Ik had me al voorgenomen weer naar de “Poelruiter” te gaan, maar toen ik de eerder genoemde fotograaf weer tegen was gekomen wist ik zeker dat ik het nog een keer moest proberen. Er bleken weer 2 fotografen te zitten en zij hadden hem nog niet gezien. Ik heb me weer geïnstalleerd en ben maar weer gaan wachten. Na verloop van tijd vertrok de 1ste fotograaf en een uur later of zo de 2de. Hij had er ruim 2 uur gezeten en niks gezien. Ik had bedacht nog een kwartiertje te wachten en dan moest ik ook gaan. Binnen 10 minuten verscheen er ineens weer een IJsvogeltje. In  eerste instantie vloog hij weer verder weg en ging daar uitgebreid vissen: hij vloog laag over het water en dook er af en toe in. Maar ineens kwam hij op me af en ging hij op het takje zitten! Daar was hij dan eindelijk. Hij vloog even naar beneden alsof hij iets ving, maar vloog helaas weer weg. Ik heb aardig wat opnamen kunnen maken, op sommigen zie je nog waterdruppeltjes aan zijn veren hangen.

Weer was het een heerlijke dag met een geweldige uitsmijter! Wat is het toch fantastisch om dit te kunnen doen!

De vogels van 28 juli