browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De Veluwe 26 mei

Posted by on 26 mei 2011

 

26 mei

Enkele sfeerplaatjes

Donderdag 26 mei ben ik een dag samen met Arie naar de Veluwe geweest. Arie gidst hier en kent dus het gebied goed en weet waar we wat interessants kunnen verwachten. Toen we het gebied bij Schaarsbergen binnenreden, kwamen we als eerste een Boomleeuwerik tegen die volop aan het zingen was. We hebben even staan luisteren en staan kijken hoe hij zijn zangvlucht maakte en zijn toen doorgereden naar een plek waar een Fluiter zou zitten. We hadden de auto nog niet neergezet of we hoorden hem al bezig. Hij vloog van tak naar tak ondertussen luid aan het zingen en kwam regelmatig in de buurt. Helaas toen er een tractor voorbij kwam, vond hij het even welletjes en hield op met zijn gezang. Voor ons het teken om door te gaan naar de volgende stop: een boom met een Zwarte Spechten familie. Helaas bleek dat ze niet thuis waren. Wel zagen we er 1 voorbij vliegen en hoorden we deze in de verte “zingen”, maar daar bleef het bij.

Ree…

We zijn toen doorgereden, hebben de auto geparkeerd en zijn een heel stuk gaan wandelen. Overal hoorde je Boompiepers, af en toe nog een Boomleeuwerik, Fitisjes, Vinken, Kool-en Zwarte Mezen. Verderop een Grasmus, Bonte Vliegenvangers, Gekraagde Roodstaarten en heel veel Veldleeuweriken. Net voor de “Eikehoutbergen” en het “Zinkegat” zagen we een Ree welke wat vreemd gedrag liet zien, alsof er iets onder een boom lag (een jong?). Doordat de wind draaide, kreeg ze ons waarschijnlijk in de gaten en liep ze weg. We zijn toen naar de plek gegaan waar ze stond, maar er bleek niets te zijn. Gewoon wat vreemd gedrag dus…

Slangenarend!

Arie wist te vertellen dat er ook regelmatig Slangenarenden gezien waren op de Veluwe. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar even later kwamen we een jonge vogelaar tegen en deze vroeg ons of we hem al gezien hadden: in de verte bleek hij rond te vliegen! Natuurlijk was de afstand te groot voor mooie, of zelfs duidelijke foto’s, maar ik doe er 1 bij als bewijs…

Een aantal van de andere Beestjes…

De Arend werd regelmatig lastiggevallen door Kraaien en zelfs Boomvalken. Ook kwam er nog even een Buizerd voorbij, waardoor je mooi de grootte van de Arend kon inschatten. We zijn na een tijdje doorgelopen met steeds dreigender luchten boven ons. Bij een bosje Grove Dennen vonden we een aantal braakballen, helaas hebben we de maker nooit gevonden… Verderop in het bos hoorden we een aantal luidruchtige Gekraagde Roodstaarten. Het bleek dat ze een aantal vliegvlugge jongen hadden die om ons heen wegvlogen: een heel leuk gezicht.
Later zagen we in de verte ook nog een Ree en een Mierenleeuw. De auto hebben we gelukkig droog bereikt en zijn toen doorgereden naar het Bezoekerscentrum.

De Edelherten in het Bosje van Staf

Net voorbij het Bezoekerscentrum hebben we de auto geparkeerd. Eerst hebben we een klein vennetje bezocht, welke bijna helemaal uitgedroogd was. Er zaten dan ook niet veel vogels, wel veel Vlinders. We zijn toen doorgelopen naar de schuilhut bij de Landschappentuin. Daar hebben we wel een uur gezeten. Tot onze verrassing kwamen er al snel veel verschillende vogels drinken en baden: Bonte Vliegenvangers, Appelvinken, Goudvinken, een Grote Bonte Specht. Later kwamen er een Tuinfluiter en een Winterkoning. Tot mijn vreugde kwam er ook een vrouwtje van de Kruisbek drinken. Deze had ik nog nooit gezien.
Helaas waren de lichtomstandigheden niet zo gunstig en de afstand net iets te groot, waardoor de foto’s niet geweldig zijn geworden. Maar toch vond ik het helemaal de moeite waard om een tijdje in de hut te zitten. Hierna zijn we weer terug richting de uitgang “Schaarsbergen” gereden, maar zijn wel via het Bosje van Staf gegaan. Daar zitten vaak Raven omdat daar kadavers neergelegd worden. Er zaten er nu ook een paar, welke lastig gevallen werden door een paar Kraaien, die weer lastiggevallen werden door een Boomvalk. Verder vlogen er regelmatig Koekoeken op vanuit de heide voor ons en zagen we in het bos een hele kudde Edelherten staan. Allemaal jonge mannetjes getooid met bastgeweien.
Als laatste hebben we nog even een stop gemaakt bij de Zwarte Spechten… Tevergeefs.
 

De vogels van 26 mei
De vogels vanuit de schuilhut 26 mei