browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Lang weekend Terschelling: 13-16 mei

Posted by on 16 mei 2011

 

13 mei

Zicht op Terschelling

We zijn een lekker weekend naar Terschelling geweest. Vrijdag de 13de hadden we om 15 uur de boot, maar je moest een half uur daarvoor al aanwezig zijn. We waren nog vroeger, dus had ik de tijd om te proberen langsvliegende Visdiefjes op de foto te krijgen. Dit viel absoluut niet mee, ondanks de harde tegenwind die ze hadden. Op de boot ben ik hier nog even mee doorgegaan, en uiteindelijk had ik wel een aantal mooie plaatjes, ook 1 van een Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw en een jonge Zilvermeeuw. In de verte vlogen ook nog verschillende steltlopers, maar ik ben bang dat ik niet kon zien wat deze waren.

De vogels van 13 mei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

14 mei

Vandaag had ik tot doel gesteld om het mannetje van de Blauwe Kiekendief te gaan zien en mooi op de foto te krijgen… Ik ben de het gebied de “Koegelwieck” in gelopen en ben door de duinen gaan wandelen. Het was prachtig weer, het waaide wel behoorlijk, maar verder was het ideaal. Ik kwam alleen niet zo heel veel vogels tegen. Op een bepaald moment hoorde ik een bekend deuntje: er zat een Roodborsttapuit te zingen.

Bruine Kiekendief jagend boven de duinen

Normaal gesproken vliegen zij al weg wanneer ze me nog niet eens zien, maar deze lieten zich aardig benaderen en vlogen om me heen. Ik ben stil gaan zitten en heb een aantal aardige foto’s kunnen maken. Ik ben verder gegaan en kwam nog een Braamsluiper tegen. Deze zat wat verder van het pad zijn ratel op te voerén in de struiken, maar ik kon hem aardig zien. Toen zag ik ook ineens een Bruine Kiekendief. Ik ben nog wat verder gelopen en ben tegen een composthoop gaan zitten. De Kiekendief bleef met name in de verte boven de duinen jagen, maar kwam toch ook heel even mijn kant op en vloog laag over. Ik had zijn beweging aan zien komen, maar kon toch niet snel genoeg reageren om hem mooi vast te leggen, maar een aantal plaatjes heb ik wel gemaakt. In de tijd dat ik op de Bruine Kiek zat te wachten, kwam er ook nog een Wulp langs, maar verder bleef het rustig. Na een paar uurtjes ben ik weer terug naar mijn fiets gelopen en kwam onderweg nog een Rietzanger tegen. Ondanks het gemis aan de Blauwe Kiekendief, werd het onder andere door zijn Bruine neef nog een leuke dag!

De vogels van 14 mei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

15 mei

Alweer een mooie dag! Vandaag ben ik weer op zoek gegaan naar de Blauwe Kiekendief man. Omdat we de avond ervoor nog even naar het strand waren gegaan, had ik een andere plek ontdekt om het te gaan proberen: het gebied tussen de vakantiedorpjes Midsland aan Zee en West aan Zee. Hier liggen verschillende zoetwater plassen, “plakken” op zijn goed Terschellings, waar het best eens interessant zou kunnen zijn. Ik ben begonnen aan mijn wandeling ten oosten van Midsland aan Zee. Ik heb een heel stuk door de duinen gelopen waar ik niemand tegenkwam, heerlijk rustig! Vogels kwam ik alleen ook niet zo heel veel tegen, alleen Tapuiten welke zich nauwelijks lieten zien, er vlogen wat verschillende Meeuwen over, een Buizerd en uiteindelijk een Bruine Kiekendief. Deze vloog over en verdween richting het westen. Ik ben dus nog een stukje verder gelopen en ergens in de duinen gaan zitten. Ik zag toen die Bruine Kiek boven de “Waterplak” en het leek of hij redelijk in de buurt kwam van iemand die daar aan het schilderen was. Of je nou schildert of fotografeert, dat weet die Bruine Kiek toch niet, dus ben ik ook naar de plas gelopen en gaan zitten op een duin.

De polder en Waddenzee bij Midsland

Na een klein half uur, komt de Bruine Kiekendief inderdaad behoorlijk dicht voor me langs en heb ik mooie foto’s kunnen maken. Het plannetje leek helemaal te gaan werken! Op de plas zat verder nog een kolonie Aalscholvers, zaten enkele Kieviten en wat Grauwe Ganzen. Ik heb alles bij elkaar zo’n 2 uur daar gezeten en ben weer verder gegaan. Nog aan de plas zat er een Graspieper die aardig meewerkte. Ik heb nog een tijdje aan de oostkant van de plas gestaan om te zien of het vrouwtje van de Bruine Kiekendief zich wilde laten zien. Dat wilde ze wel, maar niet van harte! Ze bleef op behoorlijke afstand, maar soms was ze net genoeg dichtbij. Tijdens het wachten had ik gezelschap van een Heggenmus die naast me in een kale struik zat te zingen terwijl hij zich met moeite in evenwicht kon houden door de harde wind. Weer terug in de duinen zat weer een Tapuit die zich iets beter liet zien. Vlak bij deze Tapuit zat een Rietgors bij een plasje in het duin. De Bruine Kiek vloog me ook nog even achterop, waarna ik hem niet meer gezien heb. In de buurt van de vakantiedorpjes zaten nog wel heel wat zangertjes. Ik heb zeker 2 Nachtegalen gehoord, enkele Braamsluipers, Zwartkoppen en heel veel Fitisjes. Eentje bleef heel mooi zitten toen ik voorbij liep. Weer terug bij de parkeerplaats zat nog een Rietzanger volop te zingen. Ook deze liet zich goed benaderen en zo kreeg ik ook van hem nog een mooi plaatje!
´s Middags ben ik naar de Wadden kant gereden. Op een aantal plaatsen ben ik de dijk over gegaan. In eerste instantie zag ik niet zoveel, maar bij Seerijp in de buurt over de dijk zaten wat steltlopers. Er zaten verschillende Steenlopers, er vlogen wat Tureluurs rond en Kluten. Op het water zaten Eiders en een Kleine Mantelmeeuw. Weer terug in de polder bij Midsland zaten heel veel Grutto´s, ook weer Tureluurs, Scholeksters en Kluten. Er liepen ook nog Bergeenden en er vlogen heel veel Boerenzwaluwen. Ik heb daar rondgereden, waarbij ik regelmatig belaagd werd door opgewonden Grutto-ouders die hun jongen aan het beschermen waren. Ik ben weer richting huis gegaan, nog altijd zonder Blauwe Kiek… ’s Avonds, toen we op weg waren naar de “Rustende Jager”, vloog er een grote vogel voorbij die lastiggevallen werd door een groep meeuwen. Toen ik goed keek, bleek het een mannetje Blauwe Kiekendief te zijn! Natuurlijk had ik geen spullen meer bij me om het vast te leggen, maar ik heb hem in ieder geval even gezien…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

16 mei

Helaas: onze laatste dag en het was begonnen met regenen. Ondanks dat ben ik in de ochtend nog even op weg geweest: ik bleef hopen op de Blauwe Kiekendief… In de polder ben ik hem niet tegengekomen, maar wel weer verschillende, doornatte, Grutto’s en Tureluurs. Ook vlogen er weer veel Boerenzwaluwen rond. Er zaten er 2 op het pad waar ik heen wilde. Ze leken uitgeput, misschien door de harde wind, zodat ik maar een andere weg genomen heb. Ik kwam toen bij een veld waar een hele vlucht Zwaluwen aan het jagen was. Af en toe bleef er eentje op het prikkeldraad zitten en had ik de gelegenheid om eens een mooie foto van deze mooie soort te maken. Daarna ben ik binnendoor naar het huisje teruggereden en zag ik 2 vogeltjes op de grond. Het bleken Putters te zijn die van de zaden van Paardenbloemen aan het smullen waren. Ze bleven heel mooi zitten totdat er een auto voorbij kwam. Deze ontmoeting was meteen mijn laatste wapenfeit. We hebben een boot eerder teruggenomen, omdat het weer wel heel slecht leek te worden.

Ik kijk terug op een heerlijk en geweldig weekend Terschelling, ondanks dat ik de Blauwe Kiekendief-man slechts in het voorbijgaan heb gezien. Een hele goede reden om nog eens terug te gaan…

De vogels van 16 mei

Plattegrond van Terschelling