browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ede 5 t/m 8, 12, 13, 18 en 20 februari

Posted by on 20 februari 2011

 

Februari 2011

Hieronder beschrijf ik een aantal dagen die ik al vogelend heb doorgebracht, maar dan binnenshuis.

Ik probeer de vogels uit de buurt de winter altijd goed door te laten komen, door uitgebreid te voeren. Daar komen al jaren veel vogels uit de buurt op af, maar ook worden we bezocht door verschillende wintergasten.

Een clubje Kepen trekt elk jaar door de buurt en komt de hele winter ook bij ons langs. Verder zitten er natuurlijk veel Mezen: Kool- en Pimpel-, maar af en toe ook een Kuifmees of een Zwarte-. Het hele jaar door zit er een groep Huismussen en ook ’s winters zijn ze nadrukkelijk aanwezig.

2 Boomklevers die in het voorjaar in een nestkast in het bosje tegenover het huis broeden, zijn ook de hele winter op het balkon te vinden. Zij zijn vaak erg nadrukkelijk aanwezig: het zijn net pijlen die voorbij komen: alles wat ze doen gaat snel en met regelmatig opgewonden gepiep.

Boomkruiper die wel even wilde blijven zitten

In een boom aan de andere kant komen ook elk jaar dezelfde gasten. Dit is een groepje Goudvinken, bestaande uit meestal 3 mannetjes én 2 vrouwtjes. In diezelfde boom zit ook vaak een Boomkruiper, welke ook regelmatig in het bosje aan de andere te vinden is.

Dit jaar had ik voor het eerst een secundaire gast aan tafel: een vogel die niet op het voer afkwam, maar op de vogeltjes die daar wel op afkomen…
Ik stond de Kepen en Groenlingen te fotograferen, toen het ineens helemaal stil werd en alle vogels wegdoken. Ik kon niet zien wat er gebeurde, maar na een kleine minuut zag ik een grijze “schicht” wegvliegen: een Sperwer was even komen kijken! Ik baalde dat ik haar niet beter te zien had gekregen, maar ik had haar tenminste eventjes gezien. Na even buiten te zijn geweest, dacht ik nog heel eventjes wat kiekjes te maken, dus ik stelde mijn spullen weer op en na een minuut of 10: weer absolute stilte en niets meer te zien. Ze was weer terug en ging eventjes onder ons raam zitten! Ik kreeg de kans om 4 foto’s te maken en toen was ze al weer weg. Er zat in ieder geval 1 goede foto tussen, wat geweldig! Later die week was ik in Cuijk op bezoek en toen zat daar ineens een mannetje in de tuin. Ik had geen spullen bij me, maar ook dit was een prachtige belevenis!