browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Noordse Stern & Zuidpoolstern (Sterna paradisaea & Sterna vittata)

Posted by on 1 januari 1901

In de Grote Wereldatlas van Readers Digest die wij thuis hadden, was aan het einde ook een heel stuk met wetenswaardigheden van de aarde en de natuur. Zo was er ook een gedeelte dat ging over vogeltrek en natuurlijk was het de trek van de Noordse Stern die me het meest fascineerde.
Hoe kon zo’n klein dier zo’n enorme reis maken op eigen kracht? Van Noordpool naar Zuidpool en weer terug: het was onvoorstelbaar.
Buiten al deze interessante wetenswaardigheden, vond (en vind ik het nog steeds) ik het een erg mooi vogeltje en mijn wens was deze een keer in het echt te zien.
Dat pakte eigenlijk een beetje raar uit…
Wij hebben in 2008 een prachtige reis naar Zuid-Amerika gemaakt en hebben toen ook een 11 daagse tocht naar het Antarctisch schiereiland gemaakt. Een immens geweldige ervaring natuurlijk, niet in de laatste plaats door alle prachtige dieren die we zagen. In Wilhelmina-Bay zag ik Sternen en ik werd helemaal gelukkig: eindelijk de Noordse Stern en dan nog wel in hun winteromgeving! Er was nu dus een kans dat ik ze aan beide zijden van de Globe zou kunnen zien. De gedachte alleen al…
In de zomer van 2010 hebben we een rondreis door Schotland gemaakt, waarbij we ook een vogeleiland aangedaan hebben. In het water om het eiland zwommen bij aankomst verschillende zeevogels, maar om ons heen vlogen Sterntjes! Weer Noordse Sternen! Ik heb ze aan beide zijden gezien!
Toen ik bezig was de foto’s voor dit stukje bij elkaar te zoeken, moest ik me iets meer verdiepen in deze vogels en kwam ergens achter: de Noordse Stern heeft een zomer- en winterkleed. De vogels op Antarctica hadden dezelfde kleuren als degenen op the Isle of May. Op het zuidelijk halfrond was het zomer toen we er waren en op het noordelijke ook. Ze kunnen er dan dus niet hetzelfde uitgezien hebben…
Voor de reis naar Zuid-Amerika had ik een vogelboek gekocht: “BIRDS of southern South America and Antarctica van de La Peña & Rumbold (een gids die mee was op de boot naar Antarctica, een echte vogelkenner, kende het boek en hij wist op te merken: “Yeah, that’s actually a very bad book…”). Ik ben de vogel die ik gezien had op Antarctica gaan opzoeken en kwam erachter dat er dus ook een Zuipoolstern is. Deze ziet er in hún zomer hetzelfde uit als onze Sterntjes in onze zomer en dat klopte dus met wat ik gezien had.
Helaas dus niet de Noordse Stern aan 2 kanten van de Wereldbol, maar wel 2 soorten van deze fantastische vogels! Ik ben blij ze allebei gezien te hebben en dat mijn beeld van deze fascinerende vogels klopt.
Hun reis blijft wonderlijk en het blijven prachtige vogels om te zien. Misschien dat er nog gelegenheid gaat zijn de Noordelijke in het zuiden op te zoeken, maar dat vind ik niet per se noodzakelijk. Ik vind ze overal fantastisch om te zien!
 

De Noordse Stern